Tiscali startte begin april met een test waarbij de alternatieve top leveldomeinnamen (tld) voor abonnees toegankelijk werden gemaakt. Dit wordt nu definitief ingevoerd voor alle Nederlandse abonnees. Abonnees in Engeland, Duitsland en Italië volgen over twee maanden.

De provider heeft hiervoor een contract afgesloten met de Nederlandse tak van Unidt. Dit bedrijf registreert en promoot alternatieve domeinnamen die kunnen eindigen op bijvoorbeeld .tiscali of .webwereld. De nieuwe adressen zijn bereikbaar zonder 'www.' in te tikken.

"Tiscali heeft gewoon de dns-server opengezet voor de public root server van Unidt", aldus een woordvoerster van Tiscali. "Iedere internetter kan het alternatieve web bereiken door zelf zijn dns-instellingen te veranderen, bij Tiscali gebeurt het niet op individueel niveau, maar bij de provider zodat alle abonnees hier gebruik van kunnen maken."

De invoering van deze alternatieve adressen maakt het web voor abonnees simpeler, uitgebreider en beter, aldus Tiscali. De provider is een van de bedrijven die een alternatief adres heeft laten vastleggen (home.tiscali). Ook Tomtom, producent van navigatiesystemen, en de luchthaven Schiphol hebben een alternatief adres laten registreren.

Het alternatieve web is vooral bekend vanwege de mogelijkheid om domeinnamen te registreren die eindigen op .sex, .xxx of .mp3. De tld's die op dit web gebruikt worden zijn niet door de ICANN goedgekeurd. De ICANN is de organisatie die is belast met de uitgifte van domeinnamen.