De ` Friend dvd-box + serie 1' stond afgelopen weekend op de site van de Free Record Shop te koop voor 6,99 euro. Maandag is dit direct veranderd, want de prijs had 19,99 euro moeten zijn. Hoeveel bestellingen er voor die lage prijs zijn binnengekomen, is niet bekend. De winkelketen spreekt zelf over `een groot aantal orders'."Dat is een beetje subjectief", vindt Olaf Zwijnenburg, eindverantwoordelijke van de afdeling E-Business bij Free Record Shop, "maar het gaat hier niet om duizenden." Free Record Shop heeft de klanten laten weten dat de koop voor 6,99 euro komt te vervallen. "Omdat wij er niet vanuit gaan dat jij dit artikel voor 19,99 euro wilt afrekenen bij één van onze filialen, hebben wij besloten alle orders met deze onjuiste prijs te laten vervallen", schrijft het bedrijf in een e-mailtje aan de klanten.

Vergissing

Volgens de Consumentenbond is het niet overduidelijk dat de winkel in zijn recht staat. "Als een colbertje wordt aangeboden voor acht euro, dan kan je er als consument van uitgaan dat er sprake is van een 'kennelijke vergissing', zoals dat in juridische termen heet", vertelt Consumentenbond-woordvoerster Pauline van den Brandhof. "In dit geval is het prijsverschil dertien euro, dus zouden klanten kunnen denken dat het gaat om een aantrekkelijke aanbieding." Het is echter aan de rechter om te beoordelen wanneer er sprake is van een 'kennelijke vergissing'. "Maarja je gaat geen rechtszaak aanspannen voor een dvd-box", aldus Van den Brandhof. Volgens Zwijnenburg van de Free Record Shop kan het niet gaan om een vergissing. "Het gaat hier om een prijsverschil van 70 procent. En dat terwijl de eigenlijke prijs, 19,99 euro, al bijzonder goedkoop is." Volgens hem is de normale prijs in de winkel tenminste 24 euro. Overigens hebben klanten die de dvd-box via het 'thuisbezorg-traject' hebben besteld, wel gewoon het pakket voor die prijs thuis ontvangen, weet Zwijnenburg te melden. Alleen de mensen die de box via internet hebben besteld en het in de winkel zouden afhalen, krijgen het niet voor die lage prijs. "Dat is uiterst vervelend", vindt Zwijnenburg. De Consumentenbond raadt klanten, die de dvd-box voor 6,99 euro hebben besteld, aan om een brief te schrijven naar de Free Record Shop waarin ze aangeven dat ze niet akkoord gaan met het vervallen van de aankoop en dat ze betwisten dat het hier gaat om een 'kennelijke vergissing' omdat het prijsverschil zo klein is. "En vraag ze in die brief binnen tien tot veertien dagen te antwoorden, meer kun je nu eigenlijk niet doen."

Incident

Het is niet het eerste incident waarbij producten online door een fout voor een te lage prijs worden aangeboden. Vorige week ontstond er paniek bij Amazon in Engeland toen een HP iPaq handheld voor 7,32 pond (10,77 euro) werd aangeboden in plaats van de gebruikelijk prijs van ongeveer 300 pond. Ook deze kopers kwamen bedrogen uit en kregen het apparaat niet voor de aangeboden prijs. Update, 12:20 uur: Reactie van de Consumentenbond toegevoegd. Update, 14:00 uur: Reactie van Free Record Shop toegevoegd.