De PvdA vindt dat een downloadverbod overbodig is, omdat de aanbieders van illegale content al worden aangepakt. Twee weken geleden pleitte de partij voor nieuwe wetgeving, wat verwarring zaaide over het standpunt over het downloadverbod waar de PvdA tijdens de verkiezingscampagne nog tegen was.

Downloadverbod onbespreekbaar

Kamerlid Jeroen Recourt zei tijdens het debat twee weken geleden een downloadverbod niet uit te sluiten. Nu doet hij dat wel. Hij wil dat Teeven een manier zoekt om illegale handel tegen te gaan, zonder dat daarbij internetvrijheid in het geding komt. “Een downloadverbod is dan ook onbespreekbaar voor de PvdA", stelt Recourt op de website van de partij.

De partij vindt de thuiskopieheffing achterhaald. Die heffing is gebaseerd op het idee dat gebruikers zaken downloaden en opslaan, maar volgens Recourt gebeurt dat steeds minder. “Tegenwoordig kopiëren we via internet. Of we streamen onze muziek en films. Van downloaden is steeds vaker geen sprake."

Wat mag, blijft mogen

Hij wil daarom dat Teeven zoekt naar een manier om de eerlijke handel in muziek, films en boeken op internet mogelijk maakt. Hoewel de partij het eens is met het streven om de thuiskopieheffing af te schaffen, is de PvdA voor de thuiskopieheffing-exceptie, die het downloaden in Nederland legaal maakt omdat gebruikers via deze regel geld afstaan.

Wat de partij dan wel voor ogen heeft, blijft onduidelijk. Wel stelt Recourt: “Wat mag blijft mogen, wat niet mag blijft niet mogen." De thuiskopieheffing mag wat de partij betreft op de helling, “maar we verkiezen nog altijd liever het onmogelijke systeem van de thuiskopieheffing dan een beperking van het (in de exceptie neergelegde) recht om te mogen downloaden."

Geen Kamermeerderheid

Zonder de PvdA zijn alleen het CDA en de VVD voor een downloadverbod. Met die in totaal 54 zetels is er geen Kamermeerderheid voor het downloadverbod.

Bits of Freedom-directeur Ot van Daalen is voorzichtig optimistisch. Hij maakte zich aanvankelijk zorgen over de 'draai van 180-graden' van de PvdA ten aanzien van het downloadverbod. “Die koers is nu bijgesteld, hoewel we natuurlijk nog moeten afwachten hoe ze in de praktijk zullen stemmen", aldus Van Daalen.