“We hebben van onze developercommunity te horen gekregen dat ze voor Windows-desktopontwikkeling dezelfde fantastische ervaring willen en toegang tot de nieuwste Visual Studio 2012-features op het Express-niveau", blogt Microsoft-topman S. Somasegar. Hij kondigt de plotse ommezwaai van de Windows-maker aan.

Metro-apps aanjagen

Microsoft heeft twee weken terug de gratis Express-variant van zijn ontwikkelpakket Visual Studio beperkt tot apps voor de nieuwe Metro-interface van Windows 8. Beginnende developers en studenten die traditionele pc-applicaties willen maken, moesten daar voortaan een betaalde variant van Visual Studio voor gebruiken. Een andere, wel gratis, optie is bij een oudere versie van het ontwikkelpakket blijven, maar daarmee vallen dan niet zomaar nieuwe functies in Windows 8 aan te spreken.

De 2012-versie van Visual Studio (qua nummer versie 11) komt komende herfst uit, inclusief de Express-variant. Dat gratis instappakket komt dan in diverse uitvoeringen, waarbij die voor Windows 8 is opgesplitst in één voor Metro-apps en één voor aloude Windows-programma's (Visual Studio Express 2012 for Windows Desktop).

RC downloaden

Van eerstgenoemde is er al wel een proefversie (release candidate) beschikbaar, maar van de nu net aangekondigde desktopuitvoering niet. Het is niet bekend of die nog uitkomt vóór de definitieve release komende herfst. Verder biedt de Windows-producent ook een Visual Studio Express voor webapps en uitvoeringen voor Windows Phone-apps en Microsofts cloudomgeving Azure.