Onder druk van de Tweede Kamer zal het ministerie van Economische Zaken (EZ) bij de komende veiling nog meer frequenties reserveren voor nieuwkomers. Er waren al twee blokken van 10 MHz gereserveerd voor toetreders op de telecommarkt. Minister Verhagen doet daar nu twee blokjes van 5 MHz bij in de 900 Mhz-band.

De 900-band is vooral geschikt voor GSM, de 800-band wordt gezien als topbereik voor 4G-netwerken zoals LTE. Eerdere zorgen dat deze frequenties interfereren met de digitale tv-kabel zijn opgelost, bezwoer Verhagen in het Kamerdebat donderdag.

Schoorvoetend

In totaal komt de gereserveerde frequentieruimte uit op 2 x 15 MHz, precies wat een Kamermeerderheid eist. Verhagen ging schoorvoetend akkoord. Eerder stelde EZ dat meer dan 2 x 10 MHz reserveren remmend zou werken op. De redenatie daarvoor is dat er dan te weinig ruimte overblijft voor bestaande operators, waar vooralsnog de meeste innovatie vandaan komt.

Waar de Kamer hamert op twee nieuwkomers of meer, benadrukte Verhagen dat het niet gaat om het aantal nieuwkomers. De minister stelt dat het erom gaat of dat volwaardige spelers zijn die echte concurrentie kunnen bieden.

Als voorbeeld haalde hij Zweden aan. Daar is het aantal mobiele netwerkoperators gedaald van vijf naar drie door consolidatie in de markt. Deze trend doet zich in heel Europa voor, aldus Verhagen.

Jarenlang touwtrekken

De volgende frequentieveiling staat voor begin volgend jaar op de kalender, maar de vraag is of dat nog steeds haalbaar is. Over de voorwaarden wordt sinds vorig jaar druk gesoebat.

Eerdere veilingen, zoals de 2,6 GHz-veiling, zijn talloze keren uitgesteld vanwege politiek getouwtrek. KPN en Vodafone hebben de Staat ook nog voor de rechter gesleept vanwege oneerlijke voorwaarden. De twee telecomaanbieders hebben dat verloren.

Ziggo en UPC samen

In aanloop naar de veiling onthulde Webwereld al dat de kabelreuzen Ziggo en UPC samen een joint venture hadden gevormd die als één partij optrad in de veiling. Daarnaast bemachtigde nieuwkomer Tele2 een frequentieblok.