De overeenkomst om Google in te stellen als default zoekmachine in de open source-webbrowser is van groot belang voor Mozilla. De browsermaker dankt 84 procent van zijn omzet aan de zoekmachine. Het is niet bekend of dat onder de nieuwe deal ook zo is. De twee houden enkele details namelijk onder de pet.

'Wederzijds voordeel'

Het toch nog rondkomen van een nieuw contract is gisteravond bekend gemaakt. “We zijn verheugd om aan te kondigen dat we een significante en wederzijds voordelige omzetovereenkomst hebben gesloten met Google", meldt Mozilla in een blogpost. “Deze nieuwe overeenkomst verlengt onze lange termijn-relatie met Google voor tenminste drie aanvullende jaren."

Ook Google bewierookt de tegenpartij in deze deal zonder in details te treden. “Mozilla is de afgelopen jaren een waardevolle partner voor Google geweest en we zien er naar uit om deze fantastische samenwerking voort te zetten in de komende jaren", stelt vice-president Alan Eustace van Google.

Chrome groter dan Firefox

De verhoudingen zijn echter flink scheefgetrokken. Niet alleen is Google al jaren zeer groot en kan het mogelijk de Firefox-gebruikers missen die het zoekvak van die browser gebruiken. Ook is Google's eigen browser Chrome inmiddels groter dan Firefox. Het in Windows meegeleverde Internet Explorer is nog altijd de grootste. Gekeken naar meestgebruikte versienummer is Chrome (de huidige versie 15) groter dan het veelgebruikte IE8.

Het vorige contract tussen Google en Mozilla is in november afgelopen. Vooraf zijn er geen mededelingen gedaan of tekenen geweest dat de deal zou worden verlengd. Dat heeft twijfel opgeleverd voor Mozilla, die al wel een kleine deal had gesloten met Microsofts zoekmachine Bing. Nu, drie weken na het verlopen van het Google-contract, is er toch een nieuwe overeenkomst. De waarde daarvan en de wederzijdse voorwaarden worden echter geheim gehouden.