Geen PVDA verkiezingsfilmpje. Kijk naar de Melkertlounge Promo. Waarschijnlijk gemaakt door het fenomeen Eboman of een late leerling van hem. We zien hier de Extended Stram en Stijfmix. Al laat je mannen van de PVDA met daverende Two Step hun boodschap vertellen, het blijven toch figuren die met een pisvlek in hun broek gegeneerd een dansje doen bij tante Annie op de verjaardag.

Dat heeft Jan Peter niet nodig. Zoekt het in een verfijnde vormgeving. Prachtige achtergrond op zijn site. Een heel vroeg schilderij van Andy Warhol. We zien Lou Reed, in de periode dat hij de song "Two Clay Tablets" schreef. "I'm, i'm waiting for my man, with ten commandments in my hand". Gevoel voor smaak, dat heeft Jan Peter. Het handgebaar op de achtergrond kan van alles betekenen. De multi-interpretabele samenleving. "Gisteren zag ik hem nog, ongeveer zo groot is God, kijk, stil, daar zit hij, achter dat bosje" Maar het kan ook vervoering zijn. Jan Peter is heel open en blijft toch een raadsel.

Wat kolkt er allemaal in dat lichaam? Hij fascineert. Zo amodieus ziet geen mens er uit. Je gelooft er gewoon niet in. Op zo'n kapsel sta je ieder ochtend vier uur te werken om het precies in die zachte drolvorm op je hoofd te drukken. Hier moet je moeite voor doen, er altijd uitzien als een bedrijfsleider van een middelgrote supermarkt te Schouwolde. Dit is de gevreesde jongen die opeens voor je deur staat en zich voorstelt als de nieuwe studievriend van je dochter.

Hoe dat klinkt kunnen we horen. Peter maakt kennis. Een hallucinerend filmpje. Zet het op repeat en het klinkt binnen een minuut alsof iemand je voorleest uit de Dode Zee rollen. Veel liever zou je voorgelezen worden uit de reeks Jan Peter Beleeft Van Alles (en nogh wath). Staan ook korte fragmenten van online. Er is terecht gekozen voor een fragment uit het jongensboek: "Jan Peter gaat het land in." Eerste hoofdstuk: "Waarin een verwarde Jan Peter merkt dat andere mensen ook haar hebben maar het heel anders dragen". Prachtige deeltjes, die je kon sparen met wikkels van rolletjes ouwel. Ik herinner mij: "Jan Peter weet het ook allemaal niet meer" ,"Jan Peter leert dansen", "Jan Peter naar de Grote Stad" en natuurlijk "Toe maar Jan Peter, toe maar". Heel mooi en getuigend van een groot historisch besef, om subtiel te verwijzen naar deze klassieke reeks.

Maar verder is het modern wat de klok slaat. Een blow up van het fenomeen zelf op deze pagina. Toen hij nog model was voor een grote brillenwinkel. Close van bril, uitfaden, dat je denkt, het is geen paperclip en dan dat hoofd. In de originele reclame stond onder de laatste cirkel: "altijd zwoor ik bij houten brillen, gesneden uit een wandelstok van mijn opa, maar nu gebruik ik ijzerdraad!" Allemaal dus wel in het jaar 4 voor Guus Meeuwis! Trendsettertje.

Maar de echte impact van Peter, daar krijg je maar een glimp van te zien. Kijk naar dit filmpje, niet geheel toevallig getiteld "een waardevolle samenleving". Vertrouwd beeld van de camembert monnik met stropdas en dan opeens een adembenemende CDA-babe in beeld. Hooo!!

Rollen omdraaien! Netkousen aan en CDA vaagt iedereen weg 15 mei. En zo iemand is Peter!! In het belang van de partij een stapje opzij voor Natasja Lovebite!

Een jaar daarna "Jan Peter en de Vuige Vrouw", het laatste deeltje in de serie Nostalgie Royale.