Dat blijkt uit onderzoek van iPing Research. IPing is een bureau dat met de hulp van een groot aantal Nederlandse internetgebruikers onderzoek doet naar de snelheid van internetverbindingen en websites.

Veel sites komen langzaam binnen, tonen incomplete pagina's of zijn geheel onbereikbaar, zo stelde iPing vast. Het gevolg: witte pagina's of sites met een rare opmaak. Essentiële onderdelen van de pagina's (zoals style sheets, afbeeldingen of advertenties) komen vaak niet binnen vijftien seconden binnen.

Kyrill Poelmans van iPing geeft toe dat de gehanteerde wachttijd van vijftien seconden 'een beetje subjectief' is. "Maar die tijd is eerder aan de hoge dan aan de lage kant. Doorgaans wordt een wachttijd van zeven of acht seconden aangehouden. Als je langer moet wachten, haken veel gebruikers af."

Nieuwssites

Nederlandse nieuwssites gaven in september in 8 procent van de bezoeken niet thuis. Met name NRC Handelsblad doet het volgens iPing met een bereikbaarheid van 'een magere 62 procent' slecht. Maar ook een bezoek aan de Volkskrant (bereikbaarheid: 82 procent) of Emerce (85 procent) gaat lang niet altijd goed.

Sites die goed scoren, zijn Google, Bol.com en Startpagina. Google heeft zijn goede bereikbaarheid onder meer te danken aan de simpele opzet van de pagina, denkt Poelmans. "Dat is de kracht van Google."

Maar ook de technische infrastructuur (het gebruik van slechte of verschillende servers bijvoorbeeld) speelt een belangrijke rol. "Als een site content van andere servers moet halen, gaat dat ten koste van de prestaties", stelt Poelmans. "Dat zie je bijvoorbeeld bij advertenties die de site elders ophaalt."

Poelmans vermoedt dat een te zware belasting van de servers NRC Handelsblad parten speelt. "Overdag wordt het systeem door het vele bezoek zwaar belast. Middenin de nacht is de site van NRC Handelsblad vaak een stuk sneller."

Uit diepgravend onderzoek van de redactie van Webwereld blijkt overigens dat de Webwereld-site ook niet altijd goed bereikbaar is.