Van alle overheidswebsites - van websites van ministeris tot gemeentelijke pagina's - voldoet 88 procent niet aan de standaarden die de rijksoverheid in 2006 verplicht heeft gesteld. Daardoor hebben minderbedeelden zoals slechtzienden moeite om de sites te kunnen bezoeken.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Stichting Accessibility dat maandag werd uitgereikt aan staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken. Volgens het onderzoek is er wel sprake van een lichte verbetering ten opzichte van drie jaar geleden toen 96 procent van de sites niet op orde was.

"De richtlijnen hebben er in ieder geval voor gezorgd dat de websites van de ministeries steeds meer voldoen aan de standaarden", aldus Ron Beenen, programmamanager bij de Stichting Accesibility. Dat zoveel overheidssites nog steeds slecht scoren komt door de websites van de lagere overheden: de provinci├źn en gemeenten. "Op die niveaus zijn de standaarden nog niet verplicht gesteld, dus laat de toegankelijkheid te wensen over."

Braille

Het draait bij de kwaliteit van de websites niet alleen om de toegankelijkheid. "Het gaat ook om designregels en rekening houden met allerlei soorten gebruikers. De een gebruikt een smartphone, de ander hulpmiddelen zoals braillesoftware. De website moet bijvoorbeeld ook goed vindbaar zijn via zoekmachines. Zonder een goede indexering verschijnt de website niet op de eerste pagina van zoekresultaten."

De zoekresultaten bleken bij verschillende gemeenten enorm te verschillen. Als voorbeeld noemt Beenen het verschil tussen Almere en Grootegast, een gemeente in Groningen. Bij de zoektermen 'aanvragen paspoort' verscheen Almere bovenaan de zoekpagina, Grootegast haalde de eerste pagina met zoekresultaten niet eens. "Maar dat had ook te maken met een andere term. Grootegast gebruikte verblijfsdocumenten in plaats van paspoort, maar dat zorgt er wel voor dat mensen de site niet kunnen vinden."

Op z'n kop

Op dit moment overleggen verschillende partijen, waaronder de Nederlandse Vereniging van Gemeenten, over afspraken voor webpaginarichtlijnen. "De ambitie is om in 2010 alle overheidswebsites op orde te hebben. Maar dat is waarschijnlijk moeilijk om te halen. Voor pagina's die net op de rol staan is het lastig om alles weer op z'n kop te zetten voor die standaarden."