Dinsdag maakte het ministerie van Onderwijs bekend dat er volgend jaar 102 miljoen euro voor Kennisnet wordt uitgetrokken. "Dit is precies wat wij verwacht hadden en waarvoor we waarschuwden", vertelt Kennisnet-woordvoerder Hans den Boer. "In feite loopt Kennisnet in 2003 geen gevaar." Toch is Den Boer bang dat het volgend jaar te laat is om geld te reserveren voor ict-toepassingen in het onderwijs ná 2003. Het contract met telecombedrijf Nltree, dat verantwoordelijk is voor de infrastructuur, loopt tot eind 2003. Eerder waarschuwde de stichting ervoor dat vanaf 2004 kleine scholen mogelijk de rekening van de aansluiting niet meer kunnen betalen. Als het kabinet niet meer geld voor het scholennetwerk uittrekt, zou de rekening van de internetverbinding te hoog worden.

Verbinding

Daarom stelde Kennisnet al voor om scholen vanaf 2004 zelf te laten bepalen met welke internetprovider ze in zee gaan. Volgens een eigen berekening wordt daarmee over de hele linie geld bespaard. "Scholen kunnen dan zelf bepalen wat voor verbinding ze nemen en bij wie, Nltree is daar gewoon dan een van", volgens Den Boer. Per leerling krijgen scholen volgend jaar een bedrag van 57,86 euro. Dat is iets minder dan dit jaar omdat, zo staat er in de begroting, `er in 2000 en 2001 sprake was van enkele incidentele financiële impulsen'. Over heel 2003 kost dit het ministerie 181 miljoen euro.

Kamerdebat

Alle ogen van Kennisnet zijn nu gericht op het komende debat in de Tweede Kamer. De staatssecretaris van Onderwijs Cees van Leeuwen (LPF) zal binnen zes weken antwoord geven op vragen van Kamerleden die recent hun ongerustheid hebben uitgesproken over de toekomst van Kennisnet.