Dit blijkt althans uit onderzoek van Internet Security Systems (ISS). Naast de toename van het aantal aanvallen maakt het Internet Risk Impact Summary Report (IRIS) ook melding van 823 nieuwe virussen en wormen in het derde kwartaal, 26 procent meer dan in het tweede kwartaal.

Onderzoekers van ISS wijten de groei van het aantal incidenten met name aan snelle aanvallen die direct inspelen op net ontdekte kwetsbaarheden. ISS rapporteerde 725 nieuwe kwetsbaarheden in het afgelopen kwartaal, ongeveer evenveel als in het tweede kwartaal.

"De tijd tussen de bekendmaking van een kwetsbaarheid en de introductie van een nieuwe bedreiging neemt sterk af", aldus Chris Rouland van ISS. "Bedrijven hebben hierdoor minder tijd om te leren van aanvallen en ze te voorkomen."

Beveiligingsoplossingen moeten volgens hem pro-actief zijn om nieuwe bedreigingen voor te kunnen blijven.

Het IRIS-rapport (pdf)beschrijft trends in cyberaanvallen op basis van informatie van een groot aantal beveiligingsapparaten die continu in de gaten worden gehouden, het aantal daadwerkelijk opgespoorde aanvallen en het aantal onderzochte kwetsbaarheden.