De rechtbank acht bewezen dat Van L. zich schuldig heeft gemaakt aan poging tot moord op vier mensen. De vier werden ziek nadat zij toetjes hadden gegeten die door Van L. waren vergiftigd.

Van L. had de toetjes vergiftigd om zuivelproducent Campina af te persen. Campina moest van Van L. 200.000 euro storten op een bankrekening. De gegevens voor de bijbehorende pinpas moest het zuivelconcern met behulp van steganografie (een technologie om informatie in afbeeldingen, geluidsbestanden en teksten te verstoppen) in een foto op de site van de Autotelegraaf verwerken.

Anonymizer

Van L. maakte gebruik van een zogeheten anonymizer - een programma of website die je in staat stelt om anoniem te surfen. Wie via een anonymizer surft of mailt, krijgt een ontraceerbaar ip-adres.

De anonymizer deed Van L. echter de das om. De eigenaar van de Amerikaanse anonymizer Surfola gaf de gegevens van Van L. aan de Amerikaanse federale recherche FBI. Die droeg de informatie over aan de Nederlandse politie.

Volgens de officier van Justitie zou de 'toetjesterrorist' eerder ook geprobeerd hebben om Ahold, Sara Lee en de NS af te persen. Ook dat acht de rechtbank bewezen. Van L. moet een schadevergoeding van ruim 27.500 euro betalen aan Albert Heijn.

Stokkende adem

De slachtoffers krijgen eveneens een vergoeding. Volgens de rechtbank heeft Van L. hun levens in gevaar gebracht. "Zij zijn ziek geworden door het nuttigen van slechts een paar hapjes."

Twee van de vier slachtoffers werden 'in ellendige staat' met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Daar zijn ze enkele dagen opgenomen geweest.

De symptomen waren heftig. "Wazig zien, niet meer kunnen slikken, stokkende adem, geen controle meer over spieren, transpireren, overgeven, hevig trillen, desori├źntatie." De twee krijgen in totaal ruim 7.000 euro schadevergoeding toegewezen.