Lagos Analysis Corporation (Lancor) heeft een Nigeriaans patent op een toetsenbord dat speciaal is ontworpen om gemakkelijk in meerdere talen of dialecten met afwijkende accenten te typen. Daartoe is het keyboard uitgerust met vier shift-toetsen en een speciaal stuurprogramma.

Het bedrijf beschuldigt het OLPC-project van Nicolas Negroponte ervan het ontwerp van hun toetsenbord via 'reverse engineering' te hebben gekopieerd. De aanklacht was al medio 2007 ingediend maar is, in afwachting van een schikking die niet kwam, recentelijk doorgezet. De Nigeriaanse rechter heeft inmiddels met een dwangbevel de distributie van de XO-laptop van OLPC in Nigeria voorlopig verboden. Het juridische weblog Groklaw doet uitgebreid en uitgesproken verslag van de zaak.

Hypothetische schade

De schadeclaim van 20 miljoen vloeit voort uit een simpel rekensommetje: Lancor verkoopt de toetsenborden op de thuismarkt Nigeria voor 20 dollar. Omdat de Nigeriaanse overheid één miljoen XO-laptops heeft besteld, beloopt de schade voor Lancor dus één miljoen maal 20 dollar: 20 miljoen.

Echter, de laptops zijn nog helemaal niet geleverd, dus de schade is puur hypothetisch. Sterker nog, de Nigeriaanse regering heeft eerder al haar beslissing om überhaupt met OLPC in zee te gaan, tot nader order opgeschort.

Bovendien is OLPC niet correct op de hoogte gesteld van de aanklacht en hebben projectvertegenwoordigers daarom geen kans gekregen om zich te verdedigen voor de Nigeriaanse rechter, zo meldt Groklaw. Er wordt dan ook ernstig getwijfeld aan de claims en motieven van Lancor. Verwacht wordt dat OLPC nu snel een juridisch tegenoffensief zal inzetten.

XO-ontwerper gaat commercieel

OLPC heeft deze dagen nog een andere tegenslag te verwerken. Mary Lou Jepsen, cto van OLPC en ontwerper van de hardware en de beeldschermtechnologie van de kinderlaptop, gaat voor zichzelf beginnen. Ze wil haar vindingen te gelde maken en heeft een eigen bedrijf opgericht, zo meldt ITworld. Ze zal de technologie die ze heeft ontwikkeld wel tegen kostprijs aan OLPC blijven leveren.