De Amerikaanse multinational Kimberley-Clark (KC) eist dat zoekportal www.page.nl, waarvan de naam al in 1999 werd geregisteerd, automatisch doorverwijst naar toiletsite www.pagepuppy.nl. Bovendien moet de kleine portal een banner van KC plaatsen.

Eind oktober wendden beide partijen op het laatst een vonnis van de rechter af in een kort geding dat KC had aangespannen. De portal ondertekende onder druk van KC een letter of intent om een link naar de pagepuppy-site te plaatsen.

Nu de portal van KC ook zijn www.page.nl-domeinaam moet inleveren en alleen de naam http://page.nl mag behouden, is directeur Jakub Sernets van Cybernet Activities – de eigenaar van de portal - het zat.

'Na al mijn investeringen raak ik de kracht van het domein kwijt. Mensen toetsen toch veel sneller www in', zo meent Sernets. Daarom gaat hij 'zijn poot stijfhouden' en wil dat de rechter zich alsnog uitspreekt.

God

Volgens Sernets dicteert KC wat zijn portal wel en niet mag doen. 'Die grote bedrijven denken dat ze god zijn. Je geeft ze een vinger en ze pakken je hele hand.' Sernets is naar eigen zeggen al 20.000 gulden kwijt aan advocaat-kosten.

De multinational zond hem meerdere malen dreigende faxen, waarvan er één 28 pagina's telt. De documenten staan vol eisen en dreigende schadeclausules. KC eist onder meer een schadevergoeding van 500.000 euro als het automatisch doorverwijzen en de banner op de portal korte tijd niet functioneren.

Sernets vindt het niet meer dan redelijk dat op de pagepuppy-site nu ook een link naar zijn portal verschijnt, al is het een tekstlink. KC weigert dit. De multinational lijkt trouwens aardig in verwarring over de kwestie. In enkele maanden zette het bedrijf al vijf verschillende advocaten op de zaak.