TomTom presenteerde maandag de TomTom ONE XL High Definition Traffic. Dit model is het eerste in de TomTom-reeks dat voorzien is van de 'HD Traffic'-dienst die het bedrijf heeft ontwikkeld met Vodafone.

De 'HD Traffic' TomTom is voorzien van een Vodafone-simkaart met gprs-verbinding. Via het netwerk van Vodafone ontvangen TomTom-gebruikers geanonimiseerde lokatiegegevens van Vodafone-abonnees. Het netwerk van de provider staat in verbinding met het TomTom HD Traffic-centrum. De informatie over de lokatie van de Vodafone-bellers wordt elke drie minuten ververst.

De lokatiegegevens worden gefilterd, zodat informatie over Vodafone-gebruikers die zich in de file bevinden, overblijft. Vervolgens wordt op basis van deze informatie de positie en totale lengte van de file bepaald. De gegevens van Vodafone worden gecombineerd met bestaande verkeersinformatie en zo ontstaat een actueler en nauwkeuriger beeld dan met het huidige systeem RDS-TMC. TomTom claimt dat de nieuwe dienst tot vijf keer vaker de actuele verkeersinformatie ververst dan huidige diensten. Bovendien zouden de geschatte reis- en aankomsttijden door de aanvullende data veel nauwkeuriger zijn.

Meer wegen

De HD Traffic-dienst toont gebruikers actuele gegevens over files en vertragingen op het volledige hoofdwegennetwerk van Nederland, inclusief de meeste secundaire wegen. Daarmee geeft het systeem filegegevens weer van 23.000 kilometer autoweg, tien keer zoveel als andere verkeersinformatiediensten. Op basis van de file-informatie presenteert de TomTom automobilisten alternatieve, snellere routes.

De TomTom ONE XL HD Traffic is vanaf vandaag verkrijgbaar in Nederland voor 399 euro. Dat is inclusief een jaarabonnement op de HD Traffic-dienst. Na een jaar kost de service 9,95 euro per maand. Vanaf begin 2008 zal de dienst in het Verenigd Koninkrijk verkrijgbaar zijn en later volgend jaar ook in andere landen waar Vodafone actief is.

TomTom-ceo Harold Goddijn zegt automobilisten met de nieuwe dienst 'een gevoel van controle' te willen teruggeven. Volgens Goddijn kunnen bestuurders door de nieuwe dienst 'de juiste route kiezen op het juiste moment, wetende dat wanneer ze een alternatieve route kiezen deze ook daadwerkelijk beter is'.