De beide bedrijven hebben de voorgenomen overname maandag bekendgemaakt. De raad van commissarissen en de raad van bestuur steunen het bod. "De raad van commissarissen verwelkomt de voorgenomen aanschaf omdat het de kracht en potentie van het bedrijf weerspiegelt en de sterke marktpositie die Tele Atlas door gezamenlijke inzet heeft bereikt", aldus voorzitter Wim Dik van de raad van commissarissen van Tele Atlas.

De raad van commissarissen en de raad van bestuur bieden hun gezamenlijke belang van 17,4 procent aan Tomtom aan en zullen de aandeelhouders, wanneer het bod formeel wordt, adviseren het bod te accepteren. Tele Atlas zou na de voorgenomen overname als aparte bedrijfsunit blijven bestaan en zich concentreren op het ontwerpen van digitale kaarten voor consumenten, zowel voor Tomtom als voor andere bedrijven.

"We denken dat de navigatie-industrie de komende jaren sterk gaat veranderen omdat klanten steeds meer belang hechten aan intelligente routeplanning en voortdurend geactualiseerde kaarten. Door de feedback van klanten in de ontwikkeling van Tele Atlas-kaarten te verwerken, kunnen we de gebruikerservaring en de klanttevredenheid verbeteren", zo verklaarde Tomtom-directeur Harold Goddijn.

Geen ontslagen

De bedrijven menen dat de overname bovendien tot nauwkeuriger navigatiegegevens en betere dekking zal leiden. Zowel Tomtom als Tele Atlas verwachten dat de overname 'geen negatieve gevolgen zal hebben voor de werkgelegenheid'.

Het bod van 21,25 euro per aandeel is 28 procent hoger dan de slotkoers van het aandeel Tele Atlas van afgelopen vrijdag en 32 procent hoger dan de gemiddelde slotkoers van de afgelopen drie maanden.

Beleggers reageerden maandag enthousiast op de overname. Het aandeel Tele Atlas steeg met 27 procent tot 21,03 euro en het aandeel Tomtom met 8 procent tot 44,30 euro, zo meldt het ANP.

Kwartaalcijfers

Tomtom presenteerde maandag ook zijn cijfers over het tweede kwartaal. De omzet van het bedrijf steeg met 37 procent tot 380 miljoen euro en de nettowinst nam met 81 procent toe ten opzichte van vorig jaar, tot 68 miljoen euro. Het bedrijf verwacht voor heel 2007 een omzet tussen de 1,6 en 1,8 miljard euro.

In totaal gingen er het tweede kwartaal 1,8 miljoen navigatiesystemen van Tomtom over de toonbank, een stijging van maar liefst 118 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.