Een geselecteerde groep gebruikers gaat de komende tijd ervaring opdoen met de online routeplanner, die nog beperkingen kent. Zo is het systeem nog maar in vijf Europese landen te gebruiken. Ook is het nog niet mogelijk om de geplande route in het navigatiesysteem te laden. Afhankelijk van de ervaringen bepaalt het bedrijf wanneer de online Route Planner voor iedereen beschikbaar komt.

HD Traffic en IQ Routes

Nauwkeurigheid onderscheidt de nieuwe online routeplanner volgens de navigatiebedrijf van de concurrentie. Net als in de navigatiesystemen worden technieken zoals HD Traffic gebruikt. Hierbij wordt de hand van de positie van Vodafone-telefoons bepaald waar het verkeer vast staat. Ook secundaire wegen neemt het systeem mee.

Een andere geïntegreerde techniek is IQ Routes. Aan de hand van 500 miljard gereden routes wordt de daadwerkelijke doorstroomsnelheid bepaald. 'Op maandag kan je bijvoorbeeld in het centrum van Amsterdam maar 30 rijden, terwijl dit op zondag misschien 50 kilometer per uur is', zegt woordvoerster Nina Breuning van TomTom.

Mobiel

TomTom heeft nog geen idee of er in de toekomst wellicht een variant komt voor mobiele internetgebruikers. Dat zou de bestaande betaalde producten en diensten van TomTom potentieel kunnen gaan kannibaliseren. 'Hier kan ik niks over zeggen', aldus Breuning.