"Na een diepgaand onderzoek ben ik tevredengesteld dat de innovatie en concurrentie die we tot nu toe hebben gezien in de markt voor satellietnavigatie zich ook na de fusie zal voortzetten. Consumenten zullen blijven profiteren van nieuwe, innovatieve producten," zegt mededingingscommissaris Neelie Kroes in een persbericht.

Het onderzoek moest vaststellen of de overname de kosten van of toegang tot digitale kaarten kon benadelen, of dat de overname de markt voor navigatie-apparatuur zou hinderen.

Beurs lauw

De beurskoers van TomTom reageerde nauwelijks op het nieuws. Het aandeel steeg korte tijd met bijna 4 procent, maar daalde vervolgens weer naar het niveau van voor de bekendmaking.

TomTom kan nu, weliswaar met enkele maanden vertraging beginnen met de integratie van Tele Atlas. De overname kost 2,9 miljard euro.

Tele Altas is de tweede grootste producent van digitale kaarten ter wereld. Marktleider Navteq werd vorig jaar overgenomen door Nokia.

Overigens moet Nokia nog langer wachten op goedkeuring voor die transactie van 8,1 miljard dollar. De EC heeft eerder beloofd om uiterlijk 8 augustus uitsluitsel te geven.