TomTom werd in maart getroffen door een schrikkeljaarbug in de software van een toeleverancier. De navigatieapparaten konden hun eigen positie niet bepalen en dus geen route-instructies geven. De GPS-ontvangstproblemen werden veroorzaakt door een bug in de GPS-ontvanger. De software is via een update hersteld, maar het Nederlandse bedrijf werkt nog steeds aan schadebeperking, meldt het Financieele Dagblad.

Flinke daling in omzet, winst volledig weg

De omzet van TomTom daalde flink, net als de winst, zo meldt het bedrijf. Ceo Harold Godijn zegt vooral last te hebben van tegenwind op de Zuid-Europese markten. De omzet was 233 miljoen, 12 procent minder dan vorig jaar. Het verlies was twee miljoen tegen elf miljoen winst vorig jaar. TomTom is druk bezig met een reorganisatie die de kosten binnen het bedrijf verder moeten drukken.

De verkoop van de navigatiekastjes daalt al enige tijd en TomTom is met automobielbedrijven vooral in onderhandeling om navigatieapparatuur in auto's te laten bouwen. Onder meer heeft het een dik contract met Renault. Verder heeft TomTom een relatie met Samsung voor het leveren van kaarten voor de navigatie op de Wave3 smartphone en met HTC voor kaarten in de smartphonemarkt in India.