TomTom trekt fel van leer in de patentenstrijd met Microsoft. Het bedrijf is niet alleen met een tegenaanklacht gekomen, maar wordt nu ook lid van patentorganisatie Open Innovation Network (OIN). OIN is opgericht om Linux te promoten en te beschermen door onder meer patenten van de leden onderling kostenloos te delen.

TomTom volgt daarmee Philips, Sony, IBM, Red Hat, Novell en NEC, die al lid waren van het OIN. Tot op heden heeft de organisatie 275 patenten vergaard. Via OIN zijn ook open source-voorvechters Linux Defenders, het Software Freedom Law Center en de Linux Foundation betrokken. Die organisaties kunnen meer middelen in de strijd werpen dan TomTom op zichzelf kan. Het is nog niet officieel bevestigd dat die partijen zich mengen in het patentenconflict met Microsoft.

Versus Linux?

Het patentconflict tussen TomTom en Microsoft is verhevigd toen het Amerikaanse softwarebedrijf de Nederlandse fabrikant van routeplanners aanklaagde voor schending van acht patenten. Vijf daarvan slaan op navigatiesoftware en drie daarvan hebben betrekking op het bestandssysteem dat TomTom gebruikt in Linux. De twee bedrijven hebben een jaar onderhandeld over licentievergoedingen zonder tot een overeenkomst te komen.

Windows stelt dat het niet de aanval inzet op Linux, maar alleen op de specifieke uitvoering die TomTom gebruikt in zijn navigatietoestellen. Andere bedrijven zouden wel licentievergoedingen betalen voor de betreffende patenten van Microsoft. Diverse analisten en open source-voorstanders zien in de aanklacht tegen TomTom toch een gevaarlijk precedent voor open source in het algemeen en Linux in het bijzonder.

Abonnementsdienst

Ondertussen heeft TomTom in de Verenigde Staten een nieuwe inkomstenmodel gelanceerd. Het bedrijf biedt updates voor wegenkaarten aan middels een kwartaalabonnement. Concurrenten als Garmin en Navigon doen dit al. TomTom-updates die binnen 30 dagen na de vorige komen, zijn gratis. De prijs van nieuwe kaarten is afhankelijk van de ouderdom van de reeds in bezit zijnde kaarten.

Abonnees krijgen automatisch bericht zodra er een bijgewerkte kaart, gevalideerd door TeleAtlas, beschikbaar is. Deze nieuwe dienst geldt overigens alleen voor losse navigatietoestellen. Gebruikers van TomTom-apparaten die door autofabrikanten zijn ingebouwd, vallen buiten de boot.