De ontslagen zijn onderdeel van een plan de kosten van het bedrijf in te perken. TomTom heeft daarvoor een programma lopen waardoor de uitgaven van het bedrijf weer in de pas moeten lopen met de dalende uitgaven van consumenten. Dit maakte TomTom bekend. Wat de gevolgen zijn voor Nederlandse medewerkers is niet bekend.

De ontslagen hebben geen invloed op Tele Atlas, de digitale kaartenmaker die TomTom vorig jaar met goedkeuring van Kroes overnam. Bij Tele Atlas is al een procedure in werking gezet die moet zorgen voor een bezuiniging van 35 miljoen euro.

Winstwaarschuwing

De aankondiging van de maker van navigatieapparatuur komt vlak nadat het bedrijf een winstwaarschuwing gaf. Het bedrijf waarschuwde aandeelhouders eerder deze week dat de verwachte omzet en winst over 2008 verder kunnen tegenvallen.

In oktober waarschuwde TomTom al dat de jaaromzet zou kunnen tegenvallen. Nu werd ook die verwachting naar beneden bijgesteld. Er is sprake van verminderde vraag naar TomToms in de Europa en de VS. Ook werd bekend dat de brutowinstmarge eveneens lager uitvalt dan eerder werd voorspeld: tussen de 19 en de 20 procent, waar eerder nog tussen de 20 en de 24 procent werd gehoopt.

Meer details

TomTom was niet direct bereikbaar voor commentaar. Het bedrijf kondigde aan op 24 februari meer details over de ontslagen te geven, samen met de definitieve financiële cijfers.