Financieel directeur Marina Wyatt zegt dat ze de eerder afgegeven jaarprognose niet schrapt, maar dat ze die nu even niet bevestigt. "We laten onze eerdere 'guidance' niet los, maar herhalen die ook niet, totdat we meer duidelijkheid hebben", aldus de cfo van de Nederlandse navigatieleverancier.

Volgens TomTom is de vraag van afgelopen kwartaal in lijn met de verwachtingen. Analisten zijn dan ook verbaasd over die terughoudendheid. Wyatt stelt dat de kredietcrisis het marktoverzicht vertroebeld.

Groter verlies

TomTom heeft nu net de resultaten voor het eerste kwartaal bekendgemaakt. Het heeft in die periode een verlies van 33 miljoen euro geboekt. Dat was in het eerste kwartaal van vorig jaar 23 miljoen dollar verlies. De omzet is tussen die twee kwartalen met 31 procent gedaald; van 307 miljoen naar 213 miljoen euro. In het vierde kwartaal van 2008 heeft TomTom nog 70 miljoen euro winst gemaakt op een omzet van 528 miljoen euro.

Ceo Harold Goddijn wijt deze terugval aan enerzijds de marktomstandigheden en anderzijds het dumpen van de voorraden bij distributeurs en de detailhandel. Goddijn denkt dat het ergste van dit 'destocking' in het kanaal achter de rug is. "Wij zien betere verkoopkansen in het tweede kwartaal."

Uitstaande schulden

Het bedrijf benadrukt dat het in staat is en blijft zijn leningen af te lossen. Het voegt daar aan toe dat er scenario's mogelijk zijn waar het de aflossingen niet haalt. Financieel analisten hebben afgelopen kwartalen al twijfel geuit over de uitstaande schulden van de navigatieleverancier. TomTom evalueert nu opties voor schuldensanering, maar zegt dat het dit al deed. Het geeft geen details over mogelijke stappen.