TomTom bereikte maandag een schikking met Microsoft, dat vorige maand een rechtszaak tegen het gps-bedrijf aanspande vanwege het schenden van octrooien in diens navigatiesystemen en software. Microsoft maakte de schikking maandagavond bekend per e-mail, meldt PC World.

TomTom betaalt wel aan Microsoft, maar het softwareconcern maakt niks over aan het Nederlandse bedrijf. TomTom had op zijn beurt Microsoft aangeklaagd als reactie op het proces dat de softwaregigant was gestart. Financiële details over de schikking zijn niet bekendgemaakt.

Open-source

De uitkomst van het conflict kan volgens PC World gevolgen hebben voor de opensource-gemeenschap, doordat de octrooien waar Microsoft de zaak over startte te maken hadden met technologie in een versie van Linux waar de TomToms op draaien. Microsoft claimde overigens dat de zaak niets te maken had met Linux an sich.

Volgens de nieuwe overeenkomst zal TomTom binnen twee jaar de functies die te maken hebben met twee octrooien rond bestandsformaat FAT verwijderen, omdat deze het intellectueel eigendom van Microsoft schenden. De kwestie raakt consumenten niet.

De schikking dekt ook drie andere patenten rond bestandsbeheer in TomTom-apparaten, op zo'n manier dat deze voldoen aan opensource-licentie General public License Version 2 ( GPLv2). "Deze overeenkomst is zo opgesteld dat TomTom volledig voldoet aan de verplichtingen onder GPLv2 en is derhalve een nieuwe bevestiging van TomToms toewijding aan de open-source gemeenschap", stelt TomTom-directeur IP-strategie Peter Spours in het persbericht van Microsoft.