Dit gebruik van de verkeersgegevens van de TomTom-navigatiesystemen gebeurt al zeker anderhalf jaar. De politie noch TomTom zelf heeft dit bekendgemaakt, het Algemeen Dagblad brengt dit nieuws vandaag. TomTom vermeldt wel in de gebruiksvoorwaarden voor zijn apparaten dat het gegevens aan derden kan verstrekken.

‘Teruggeven aan de gebruikers’

“Dat doen we met als primaire doel om die informatie terug te geven aan de gebruikers”, vertelt Taco Titulaer van TomTom. Hij noemt als voorbeeld automatische verkeersmeting waardoor klanten in bijvoorbeeld de spits een alternatieve, beter doorstromende route krijgen aangeraden. De woordvoerder geeft aan Webwereld uitleg over de dataverkoop.

“Het secundaire doel is verkoop, ook aan overheden.” Titulaer, die normaliter over financiële zaken gaat bij TomTom, benadrukt dat de data geanonimiseerd is. De verkoop aan organisaties, inclusief overheden, is voor verkeersmetingen.

“En zoals vandaag dus blijkt voor de politie om te kijken naar de snelheidslimieten. Dat was een vervelende verrassing voor ons.”

Flitscontroles

De data, waaronder ook snelheidsinformatie van TomTom-gebruikers, wordt onder meer verkocht aan verkeerskundig bureau Via.nl. Die kan uit de gegevens halen waar op het snelwegennet te hard wordt gereden. De politie bepaalt op basis daarvan waar het beste snelheidscontroles zijn uit te voeren. Titulaer geeft aan dat de politie die gegevens natuurlijk ook kan gebruiken om te bepalen waar de snelheidslimieten juist verhoogd moeten worden.

In de praktijk is het nut echter plaatsbepaling voor snelheidscontroles. Het AD meldt dat bijna de helft van de Nederlandse politiekorpsen de TomTom-gegevens gebruikt. Dat aantal neemt toe, zegt een woordvoerder van Bureau Verkeer van de politie Haaglanden. Het is volgens hem een waardevol middel: “Het drukt kosten, want we hoeven niet zelf met apparatuur de weg op”.

Politiegebruik verbieden

Dat laatste is van origine ook de bedoeling van TomTom zelf geweest voor deze datavergaring, maar dan voor klanten. “Wij staan altijd aan de kant van de gebruiker”, zegt Titulaer. Hij noemt ook TomToms melding van flitspalen. Het bedrijf gaat mogelijk het gebruik van bepaalde klantgegevens, zoals nu door de politie wordt gedaan, verbieden. Er zou geen sprake zijn van langlopende contracten met tussenpartijen en daarlangs weer met de politie. “Het zijn onze gegevens en wij kunnen bepalen wat daarmee gebeurt.”

Hij benadrukt nog het oorspronkelijke doel van de datavergaring: “Het gaat om rekening houden met verkeersplanning, zoals het tellen van auto’s. Dat gebeurt nu vaak nog met luchtbuizen over het wegdek met die kastjes erbij, of door studenten in te huren.” Die verkeerstelling moet de drukte in kaart brengen, wat weer helpt voor de planning van wegverbredingen of nieuwe snelwegen, aldus Titulaer.

Alle TomToms

De datadoorgifte geldt niet alleen voor TomTom-apparaten die een eigen internetverbinding hebben. Titulaer bevestigt dat ook TomToms zonder live traffic-gegevens via synchronisatie met een pc hun gegevens doorgeven aan de fabrikant. Als een gebruiker akkoord gaat met de voorwaarden, houdt het apparaat een log bij. “Daarin staan de gps-coördinaten, welke kant je oprijdt, met welke snelheid en op welk tijdstip en datum.”

Titulaer legt uit dat TomTom die gegevens ook gebruikt om het wegennet nauwkeuriger in kaart te brengen. Op basis van “niet tientallen maar tienduizenden metingen” valt dan te bepalen wáár een weg echt ligt, zoals bij de recent verbouwde A2. “Vroeger deden we daar eigen metingen voor." Dat is een kostbare activiteit..

Concurrentie smartphones

De Nederlandse fabrikant van navigatie-apparaten heeft te maken met groeiende concurrentie van smartphones en ook tablets. Die mobiele apparaten zijn in toenemende mate voorzien van navigatiesoftware. TomTom merkt die concurrentie ook direct in zijn eigen financiële cijfers. Topman Harold Goddijn zei dit woensdag bij de presentatie van de kwartaalcijfers, meldt De Telegraaf.