De journalist in kwestie is een expert op het gebied van ict-beveiliging. Uit een zoektocht bleek dat enkele andere gebruikers van hetzelfde apparaat dezelfde problemen waren tegengekomen. De helpdesk adviseert klanten de Trojaanse paarden te verwijderen en verder geen actie te ondernemen, aangezien de malware 'niet zo gevaarlijk' zou zijn. Met meldingen via de website van Tomtom werd ogenschijnlijk niets gedaan.

Via het pr-bureau van Tomtom kreeg de journalist meer antwoorden. "Een klein onderdeel van de Tomtom GO 910 die geproduceerd zijn tussen september en november 2006 kunnen de Trojaanse paarden bevatten", aldus de verklaring van het Tomtom. "De malware wordt niet als kritiek gezien en kan makkelijk worden verwijderd. Er zijn maatregelen getroffen om herhaling te voorkomen."

Opmerkelijk genoeg bevat de Tomtom-website geen waarschuwing omtrent het mogelijke probleem.

Een onderzoeker van Kaspersky schrijft dat de Tomtoms in kwestie tevens een achterdeur op de pc van het slachtoffer opent. Het probleem aan deze specifieke malware, Perlovga, is dat deze geladen wordt zodra de schijf van de pc wordt aangesproken.