Binnen enkele weken brengt beveiligingsexpert Dan Kaminsky de software N00ter uit. Daarmee kunnen gebruikers meten of hun internetprovider bepaalde sites voortrekt of juist achterstelt. Zo is het te bepalen of een internetprovider wel netneutraal is. Kaminsky ontwierp de software om ervoor te zorgen dat alle isp's eerlijk zijn over netneutraliteit.

Subtiele snelheidsverschillen

“Je hoeft een website niet volledig uit te schakelen om hem pijn te doen", aldus Kaminsky op hackersconferentie Black Hat. “Je kan ook de website trager maken en de mensen vervolgens iets meer laten betalen om dat probleem te laten verdwijnen", vervolgt hij. “De markt moet niet zo werken dat je moet betalen of dat er anders vervelende dingen gebeuren".

N00ter is met name ontwikkeld om subtiele variaties in de doorvoersnelheid naar bepaalde adressen toe te meten. Dat is met het 'blote oog', tijdens normaal surfen, vaak moeilijk te herkennen. Als een isp een deal met een site of dienst maakt en de concurrentie vertraagt dan zal de applicatie daar dus sowieso achter komen.

Snelheid vergelijken

Om de kleine verschillen goed te kunnen meten gebruikt N00ter verschillende virtuele privénetwerken (vpn's). Het internetverkeer wordt vervolgens gesplitst. Zo gaat er verkeer naar de webserver via de vpn en verkeer via de isp. De tool vergelijkt die snelheidsverschillen, meldt het Franse persbureau AFP.

Kaminsky hoopt dat zijn tool providers zal doen inzien dat ze verkeer niet moeten frustreren ten faveure van concurrentie. Toch wil hij zich op de conferentie niet volledig uitspreken voor netneutraliteit. “Als er wat gebeurt laat het dan zichtbaar en transparant gebeuren. Ik ben er alleen om de gegevens te verstrekken", stelt hij. Hij vindt dat bestuurders moeten weten wat internetproviders op het moment doen aan netneutraliteit.