In die film vlogen de hackers door virtuele gebouwen, op zoek naar directories om te downloaden. Hilarisch. Toch is de realiteit vaak grappiger en complexer dan Hollywood ons wil doen geloven. Webwereld zet de 10 meest opvallende hackers op een rij, of vanwege hun prestatie of juist vanwege het complete gebrek er aan. Woensdag presenteren we nummer 10 tot en met 6, donderdag 5 tot en met 1.

10. Kimble

De Duitser Kimble (Kim Schmitz) is het mooiste voorbeeld van een 'wannabe'-hacker die nog nooit iets heeft gehackt. Desondanks wilde hij wel graag zo bekend staan. Op zijn eigen website, die tegenwoordig helaas offline is, noemde hij allerlei wapenfeiten die nogal in twijfel worden getrokken door de echte hackersgemeenschap. Meest opvallende aan Kimble zijn site waren de foto's met helikopters, jetski's, villa's en knappe dames in bikini's. Later bleek dat Kimble nogal wat geld had betaald om al die zaken te huren, alleen voor de foto's op zijn website. Uiteindelijk is hij in eigen land veroordeeld wegens fraude met aandelen. Hij kreeg een boete en 20 maanden celstraf. Op zijn website kondigde hij de dood van Kimble aan om vervolgens nog één keer in het nieuws te komen met YIHAT. YIHAT (Young Intelligent Hackers Against Terrorism) werd vlak na de aanslagen in de Verenigde Staten opgericht. De club scriptkiddies zou Bin Laden opsporen en ook andere terroristische activiteiten dwarsbomen. Sinds die aankondigingen is er niets meer van Kimble vernomen.

9. Fluffy Bunny

Fluffy Bunny is strikt genomen geen persoon, maar een groep hackers. Het hoogtepunt van het roze konijn met het grote geslacht was in 2001. Toen drongen de hackers door tot systemen van onder andere Exodus en Akamai. Ook het beveiligingsinstituut SANS had destijds te maken met een bekladding van zijn website. De Akamai-hack werd misbruikt om een grootschalige ddos-aanval uit te voeren op de dns-rootservers: het geraamte van de koppeling tussen domeinen en ip-nummers. Dat Fluffy Bunny achter deze aanval zou zitten is nooit 100 procent bewezen, maar de ddos wordt hen wel toegeschreven. De dag waarop de aanval werd gedaan moest bekend staan als 'the day the internet stood still'. Uiteindelijk is de aanval niet geslaagd, aangezien alles gewoon bleef werken. Sindsdien is het stil rond het konijn. De adoratie van systeembeheerders en collega-hackers waar Fluffy op kon rekenen verdween toen de aangekondigde aanval internet niet stillegde. Eind 2002 werd het roze konijn nog in verband gebracht met de hackersgroep 'L33T Kitty Pron Crew'. Dat verband is echter nooit bewezen.

8. LMH

LMH is een echte hacker: voortdurend op zoek naar fouten in software. Naar eigen zeggen houdt hij zich ver van illegale activiteiten en is hij altijd bereid om nauw samen te werken met fabrikanten om problemen in hun producten te verhelpen. Met name in januari 2007 is LMH voortdurend in het nieuws omdat hij doorlopend Apple-gevoeligheden openbaart. Hij heeft januari uitgeroepen tot Month of Apple Bugs en publiceert op een site lekken en exploits.

7. Eric de Ddoskabouter

Eric de V. is op internet bekend als Eric de Ddoskabouter. Hij kreeg die naam na het platleggen van onder andere Geenstijl, Speurders en diverse overheidssites door middel van een distributed denial of service (ddos). Eric de V. trad tijdens de aanvallen in oktober 2004 op als woordvoerder van de groep 0x1fe die verantwoordelijk is voor de aanvallen. Hij stuurde een bericht naar het ANP om de distributed denial of service-aanvallen op Overheid.nl op te eisen. Ook was hij te horen en te zien op radio en tv. Volgens de advocaat van De V. vond hij het moeilijk om 'nee' te zeggen tegen de media. De V. werd tevens door adwarefabrikant 180Solutions aangeklaagd wegens het ongewenst installeren van adware bij pc-gebruikers, waardoor het bedrijf een slechte naam zou krijgen. Voor zijn aandeel in de ddos-aanvallen op de Nederlandse sites heeft De V. een taakstraf van 240 uur gekregen.

6. Captain Crunch

John Draper is samen met Kevin Mitnick waarschijnlijk de bekendste telefoon hacker. Zijn alias is Captain Crunch, vernoemd naar Cap'n Crunch, het symbool van een cornflakes-merk). Een vriend van Draper kon met een aangepast fluitje, dat meegeleverd werd in een doos cornflakes, in de beheermodus van de telefoonsystemen van AT&T komen. Dit inspireerde Draper om een apparaat (Blue Box) te maken dat meerdere tonen kon produceren om zo meer voor elkaar te krijgen in de telefoonsystemen, waardoor hij zijn bijnaam kreeg. In de jaren zeventig leerde hij Apple-oprichters Steve Jobs en Steve Wozniak zijn hack-kwaliteiten. Draper is twee keer veroordeeld. Tijdens een celstraf van vier maanden programmeerde hij de tekstverwerker Easywrite voor Apple II. Hij porteerde de applicatie naar het IBM-platform en passeerde daarmee Bill Gates die ook in de race was voor het leveren van een tekstverwerker aan IBM. Tegenwoordig werkt Draper als senior developer voor een beveiligingsbedrijf gespecialiseerd in voip-producten.

Benieuwd naar de nummers 5 tot en met 1? Donderdag volgt deel 2 van de Top 10 Hackers.