Webwereld zet de 10 meest opvallende hackers op een rij, of vanwege hun prestatie of juist vanwege het complete gebrek er aan. Woensdag presenteerden we nummer 10 tot en met 6, donderdag 5 tot en met 1.

5. Emmanuel Goldstein

Eric Gorden Corley, beter bekend onder zijn alias Emmanuel Goldstein, richtte in 1984 het hackersblad 2600: The Hacker Quarterly op. In het boek 1984 van George Orwell rond de totalitaire staat komt een karakter genaamd Emmanuel Goldstein voor. Dit is de tegenstander van het regime waarbij in het verhaal onduidelijk is of Goldstein daadwerkelijk als oppositieleider bestaat of juist door het regime in het leven is geroepen om een vijandsbeeld te creeëren.

Corley heeft zichzelf meermaals voor de rechter moeten verantwoorden. Zo publiceerde de 2600-website links naar de broncode van de populaire software Decss van Dvd Jon (zie nummer 4) waarmee de beveiling van dvd's kan worden omzeild. Corley was enige die het aandurfde een rechtszaak te voeren en verloor deze. Halverwege 2004 werd hij opgepakt omdat hij een demonstratie bij de Amerikaanse Republikeinse conventie filmde. Corley blijft volhouden dat hij geen deelnemer aan de demonstratie was. Hij heeft 30 uur vastgezeten, maar daarna zijn alle aanklachten tegen hem vervallen.

Tegenwoordig is hij vooral actief in het produceren van films. Hij adviseerde tevens tijdens het maken van de legendarische film Hackers. In deze film komt niet geheel toevallig ook een karakter voor genaamd Emmanuel Goldstein.

4. Dvd Jon

Dvd Jon werd in één klap wereldberoemd toen hij de Decss-software uitbracht. Deze software was er specifiek op gericht om de css-beveiliging op dvd-films te omzeilen en het zo mogelijk te maken dat deze te kopiëren zijn. Hij had de software ontwikkeld omdat het voor hem als Linux-gebruiker op dat moment onmogelijk was dvd's op zijn pc te bekijken. Hij kreeg hierdoor direct zijn bijnaam Dvd Jon, in het dagelijks leven bekend als Jon Lech Johansen.

Het uitbrengen van de software werd hem zeer in dank afgenomen door de internetgemeenschap, maar auteursrechthebbenden waren allesbehalve blij met zijn actie. Onder druk van de US DVD Copy Control Association (DVD-CCA) en de Motion Picture Association (MPA) besloten de Noorse autoriteiten Jon aan te klagen. Lech Johansen woonde toen nog in Noorwegen. Een jaar na de aanklacht werd Jon vrijgesproken, mede dankzij een Noorse wet waarin staat dat een consument het recht heeft op een thuiskopie. De autoriteiten zijn nog eenmaal in beroep gegaan tegen de uitspraak, maar besloten na verlies van dat beroep verdere vervolging te staken.

Na de Decss-zaken is er nog twee maal iets vernomen van Jon. Allereerst toen hij in 2005 encryptie in Windows Media Speler wist te omzeilen en later Apple's Fairplay-drm blootlegde. Na een kort avontuur bij Mp3tunes is Jon voor zichzelf begonnen met het bedrijf Doubletwist Ventures.

3 Adrian Lamo

Adrian Lamo wordt ook wel de Dakloze Hacker genoemd omdat hij nooit ergens lang verblijft. Zijn bekendste wapenfeiten zijn hacks bij The New York Times en Microsoft. Tevens nam hij geregeld bedrijven uit de Fortune 500-lijst onder vuur om te zien of zij hun beveiliging wel op orde hadden. In 2002 wist hij door te dringen tot de systemen van The New York Times en voerde daar diverse acties uit en liet hij zijn naam achter. Nadat de Times een aanklacht indiende volgde er een onderzoek dat vijftien maanden duurde. Lamo dook enkele dagen onder, maar gaf zich uiteindelijk over. In 2004 verklaarde hij schuldig te zijn aan het hacken van The New York Times, Lexis-Nexis en Microsoft. Als straf kreeg hij zes maanden huisarrest bij zijn ouders, twee jaar voorwaardelijk en moest hij 65.000 dollar betalen. Naast deze bekende hacks bestaan er sterke vermoedens dat Lamo ook verantwoordelijk was voor het binnendringen op de netwerken van [email protected], Yahoo, Microsoft, MCI WorldCom, Ameritech, Cingular, AOL Time Warner, Bank of America, Citigroup, McDonald's en Sun Microsystems. Sinds 16 januari 2007 is zijn voorwaardelijke straf afgelopen. Voorwaarde is wel dat hij geen gebruik meer mag maken van encryptiesoftware, een beperkt reisverbod heeft en tevens niet meer mag omgaan met mensen uit de it-beveiligingshoek. In hoeverre Lamo zich hieraan zal houden is nog maar de vraag gezien zijn eigenwijze verleden. Zo weigerde hij in 2006 op religieuze gronden bloed af te staan aan de Amerikaanse overheid ten behoeve van de dna-databank. Hij nam een vingernagel en haar mee, maar dat werd niet geaccepteerd, aangezien de overheid alleen bloed wil zien.

2 Solo

De Britse Solo, een alias van Gary McKinnon, brak in op de systemen van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA om naar eigen zeggen het bestaan van buitenaards leven aan te tonen. Tevens zou hij zijn doorgedrongen in de netwerken van het Amerikaanse leger, marine en luchtmacht. De hacker verwijderde op de militaire netwerken 1.300 gebruikersaccounts en haalde kritische systeembestanden weg. Ook installeerde hij software om later weer toegang tot het netwerk te kunnen hebben. Volgens de Amerikaanse overheid is de totale schade door de acties van Solo opgelopen tot 700.000 dollar. Solo verblijft vooralsnog in Engeland. Momenteel loopt er een rechtszaak rond een mogelijke uitlevering aan de Verenigde Staten. Mocht dat gebeuren, dan loopt McKinnon de kans op 70 jaar celstraf en een verblijf in het gevangeniscomplex Guantanamo Bay. Het hoger beroep tegen de uitlevering is in februari 2007 ingediend en loopt nog.

McKinnon vindt alle commotie sterk overdreven. Tijdens een BBC-interview verklaarde hij op de systemen te zijn binnengekomen met een Perl-script dat speurt naar standaardwachtwoorden. Hij is bereid zich voor de Engelse rechter te verantwoorden omdat hij vindt dat de strafbare feiten hebben plaatsgevonden in Engeland en niet in de VS.

1 Kevin Mitnick

Kevin Mitnick is waarschijnlijk de enige hacker die onder eigen naam bekender is dan onder zijn bijnaam Condor. Mitnick misbruikt techniek en de goedgelovigheid van mensen, ook wel social engineering genoemd. Door sterke verhalen op te hangen tegenover personeel en misbruik te maken van technologie wist hij door te dringen tot diverse bedrijfsnetwerken en netwerken van overheidsinstanties.

Mitnick werd meermaals gearresteerd vanwege het binnendringen op netwerken en het verwijderen van data. Na enkele arrestaties volgde de grootste zaak. Volgens een artikel in The New York Times heeft Mitnick ingebroken op het netwerk van de Amerikaanse veiligheidsdienst National Security Agency (NSA) en de militaire organisatie North American Aerospace Defense Command (NORAD). Voor deze inbraken is nooit bewijs geleverd. Condor kreeg volgens critici een zeer hoge celstraf vanwege het mobiel telefoneren op andermans kosten. Uiteindelijk heeft hij hiervoor vijf jaar vastgezeten. Door de hoge straf en het feit dat hij zonder proces veroordeeld zou zijn wegens het stelen van de broncode van een besturingssysteem volgde er een massale protestactie op internet genaamd Free Kevin.

In januari 2000 kwam hij vrij, op voorwaarde dat hij werk vond ergens ver weg van computers, mobiele telefoons of welk apparaat dan ook waarmee hij zich op internet zou kunnen begeven. Het verhaal gaat dat Mitnick tijdens zijn celstraf niet eens gebruik mocht maken van een telefoon, omdat de autoriteiten vreesden dat hij wederom foute zaken zou uithalen. Na drie jaar op vrije voeten mocht Mitnick weer gebruikmaken van apparaten met een internetverbinding. "Ik kijk ernaar uit om te e-mailen. Mijn familie en vrienden zijn het zat om voor mij de e-mailberichten te checken", verklaarde Mitnick destijds. Zijn vriendin heeft als cadeautje direct een Blackberry voor hem gekocht.

Tegenwoordig schrijft Mitnick boeken rond social engineering, genaamd The Art of Deception en The Art Of Intrusion. Daarnaast geeft hij lezingen en trainingen aan bedrijven rond het thema informatiebeveiliging. Grappig is dat de nummer 5 van deze lijst nog een deel van Mitnick gevangenisleven heeft verfilmd in de film Freedom Downtime.

Nummers 10 tot en met 6 gemist? Zie hier deel 1 van het artikel.