De top van Apple, Google en Intel zal de komende weken voor de rechtbank worden ondervraagd over mogelijk illegale kartelafspraken. Zowel Tim Cook, Eric Schmidt als Paul Otellini moeten verschijnen en getuigenis afleggen over hun rol in de onderlinge afspraken om elkaars personeel niet weg te kapen. Dat meldt Reuters.

Kartelafspraken

Ook Adobe, Pixar en Lucasfilm zijn gedaagd door boze werknemers. Door de afspraken hebben de bedrijven veel geld uitgespaard, maar personeel is de kans op een beter betaalde baan bij de concurrent door de neus geboord. Dit zou in strijd zijn met de antitrustwetten. De bedrijven hielden 'do-not-cold-call'-lijsten bij met personeel dat elders werkzaam was, deze werknemers mochten ze dan niet benaderen met een baanaanbod.

De kwestie speelt al sinds 2005, toen Apple en Adobe afspraken niet elkaars personeel te benaderen om ze weg te lokken, meldt Bloomberg. In 2009 startte de Amerikaanse justitie een onderzoek naar de anti-kapingafspraken tussen onder meer Apple, Google en Yahoo.