Deze mening is niet afkomstig van een tegenstander van softwarepatenten, maar van Brad Smith, de topjurist van Microsoft. Smith deed zijn uitspraken tijdens een toespraak voor het American Enterprise Institute in Washington DC, zo meldt The Wall Street Journal. Smith wil samen met andere grote technologiebedrijven druk uitoefenen op de Amerikaanse politiek om het huidige patentsysteem te hervormen. Microsofts topjurist pleit er onder meer voor dat het Amerikaanse patentbureau meer geld krijgt. Dat zou de kwaliteit van de toegewezen octrooien ten goede moeten komen. Daarnaast wil Smith dat particulieren gratis een octrooi kunnen aanvragen. De lagere drempel voor particulieren zou moeten zorgen voor een tegenwicht voor de grote bedrijven die nu het meeste profijt hebben van het patentensysteem.

Eolas

Ook wil Smith een aparte rechtbank voor patentzaken. Smith hekelde de 'explosie van rechtszaken'. Volgens Smith is Microsoft verwikkeld in 35 tot 40 patentzaken. De jaarlijkse juridische kosten daarvan bedragen 100 miljoen dollar. Smith meent dat het nu te makkelijk is om een patentzaak aan te spannen. In 2003 oordeelde een rechter in Chicago dat Microsoft 520 miljoen dollar moest betalen aan Eolas en de Universiteit van Chicago vanwege patentinbreuk. Het patent betrof de technologie waardoor interactieve elementen, zoals plugins en applets, door de browser kunnen worden uitgevoerd. Microsoft is tegen de uitspraak in beroep gegaan. Het Amerikaanse patentbureau houdt het Eolas-octrooi nog een keer tegen het licht.

Denemarken

Microsoft heeft wel geleerd van de rechtszaak tegen Eolas. Het bedrijf is druk bezig op grote schaal patenten voor allerhande 'vindingen' aan te vragen. In 2004 vroeg Microsoft drieduizend octrooien aan bij het Amerikaanse patentbureau. Tegenstanders van softwarepatenten beschouwen Microsoft als een van de drijvende krachten achter plannen om ook in Europa softwareoctrooien mogelijk te maken. Vorige maand ontstond er nog enige commotie nadat een Deense krant berichtte dat Bill Gates zou hebben gedreigd Microsoft uit Denemarken terug te trekken als de Denen het EU-voorstel voor softwarepatenten niet zouden steunen. Microsoft ontkende dat Gates een dergelijk dreigement had geuit.