Schmidt uitte zijn zorgen op een bijeenkomst in Peking, zo bericht de BBC.

Openheid

Begin februari had het internetbedrijf in een officieel commentaar al gesteld dat openheid van essentieel belang is voor de toekomst van internet. Microsoft's overnamebod van 44,6 miljard dollar op Yahoo zou die openheid kunnen bedreigen, betoogde Google's hoofdjurist David Drummond toen.

Nu heeft ook topman Schmidt zich dus in de strijd geworpen. "Wij zijn bezorgd over iedere vorm van overname van Yahoo door Microsoft. Hopelijk zullen zij niets doen in strijd met de openheid van internet, maar ik betwijfel dat", zo sprak Schmidt in China. Verder benadrukte hij de aanvaringen van Microsoft met de Europese Commissie vanwege het misbruiken van zijn monopoliepositie.

Geen hoger bod

Het overleg tussen Microsoft en Yahoo lijkt inmiddels te zijn vastgelopen. Na Yahoo's afwijzing van het enorme overnamebod zijn er gesprekken tussen beide partijen geweest, maar Microsoft zou geen hoger bod hebben genoemd.

Yahoo zoekt intussen andere partners om de softwaregigant te kunnen weerstaan, zoals sociale netwerksite MySpace, AOL en zelfs Google. Rupert Murdoch, baas van News Corp uitgever van MySpace, heeft inmiddels aangegeven niet lager geïnteresseerd te zijn in een overname van Yahoo. Volgens analisten zou een overeenkomst tussen Google en Yahoo op antitrustwetten stuiten.