Mede-oprichter Larry Page van Google vindt dat burgers zich transparanter moeten opstellen als het gaat om inzage hun in medische historie. “Ik heb eerder mijn stemproblemen besproken en heb daar veel begripvolle berichten en goede adviezen aan overgehouden”, zei hij gisteren tijdens het Google I/O ontwikkelaarsevent in San Francisco. Page zegt dat hij medische informatie eerder als privé beschouwde, maar dat hij na een reactie op een blogartikel wat hij schreef, de kwestie vanuit een ander licht is gaan bekijken.

“In mijn geval voel ik dat ik het eerder had moeten doen en dat geldt denk ik voor meerdere mensen. Ik vraag me af waarom mensen zo gebrand zijn op het privé houden van hun medische geschiedenis”, aldus Page.

'Angst voor financiële consequenties'

De CEO denkt dat de meeste mensen voorzichtig omspringen met hun medische informatie omdat ze bang zijn met de ziektekostenverzekering in de knel komen. “Men maakt zich zorgen dat bepaalde aandoeningen niet verzekerd worden. Dat zou niet moeten kunnen, dus we moeten de regels rond verzekeren aanpassen zodat verzekeraars verplicht worden iedereen te verzekeren.”

Page liet tijdens zijn voordracht zijn frustratie blijken over beschermde patiëntgegevens. Een van de reden dat het project Google Health – een soort vrijwillig Elektronisch Patiëntendossier (EPD) – niet wist te slagen, was omdat wettelijke regels de dienst niet zoals beoogd konden laten functioneren.

“Onze mechanismen staan experimenten niet toe. Er zijn veel zaken, veel interessante dingen die je nu niet kunt omdat het illegaal is of wettelijk onmogelijk. En dat is niet gek, want we willen niet dat de wereld te snel verandert”, zegt hij.

Het EPD als proeftuin voor bedrijven

“Wij als technologie-experts zouden plekken moeten hebben waar we nieuwe dingen kunnen uitproberen om vervolgens te bekijken welk effect het zou hebben op de maatschappij. We zouden effecten op mensen kunnen analyseren zonder het in de buitenwereld door te voeren”, aldus de topman.

Google kon of wilde niet laten weten of de mening van Page staat voor iets wat Google actief onderzoekt en of het representatief is voor de zienswijze van het gehele bedrijf.

Page laat zich sinds vorig jaar juli minder tijdens evenementen en persbijeenkomsten van Google zien vanwege problemen met zijn stembanden. De 40-jarige topman kan geen lange toespraken houden en spreekt zachter dan vroeger. Mogelijk zijn de stemproblemen veroorzaakt door een flinke verkoudheid of een afwijking van de schildklier.

In Nederland is op verschillende momenten geprobeerd een verplicht digitaal patiëntendossier ingevoerd te krijgen, maar de pogingen daartoe stuitten op breed verzet. Momenteel is de Wet Bescherming Persoonsgegevens (Wbp) ‘spelbreker’ omdat de uitwisseling van gegevens die niet noodzakelijk zijn voor de behandeling van patiënten in strijd is met de regels op privacygebied, zo vinden huisartsen.