Steve Ballmer – CEO van Microsoft – hield op de jaarlijkse door The Industry Standard georganiseerde Internet Summit een toespraak waarin hij zijn licht heeft laten schijnen over .Net. Volgens de topman zal Microsoft de eerste jaren 'geen significante winsten' boeken met de nieuwe serie webdiensten. Via .Net wil Microsoft software als dienst aan de man brengen.

De toespraak van Ballmer leidde direct tot venijnige commentaren, zo schrijft CNet. Een van de critici is de erkende Microsoft-hater Scott McNealy van Sun. Volgens hem zal Microsoft al heel snel geld verdienen met .Net.

"Ik weet dat Ballmer niet een afgestudeerd bedrijfskundige is, maar ik dacht wel dat de man wist hoe hij geld moest verdienen", zo zei McNealy. De Sun-topman wijst erop dat Microsoft altijd eerst van alles gratis aanbiedt, en daarna overgaat tot het vragen van geld: "Vergeet dat je hele leven niet".

"Ze zeggen dat ze geen geld gaan verdienen. Nu nog vragen ze geen geld voor hun Passport-dienst. Binnenkort vragen ze misschien wel 50 dollar. Die 50 dollar die ze je vragen is wel 50 dollar voor informatie die ze eerst van je hebben gestolen", zo stelt McNealy. Via Passport kunnen klanten van Microsoft inloggen bij verschillende diensten – zoals Hotmail – zonder dat telkens weer de persoonlijke gegevens hoeven te worden ingevoerd.

Verder zette McNealy vraagtekens bij de veiligheid van Passport. Ook andere critici vragen zich af of de persoonlijke informatie die aan Microsoft wordt afgegeven wel veilig is bij het bedrijf.