De lijst is afkomstig van Kroll Ontrack, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het naar boven water halen van gegevens op kapotte computers. In maart van dit jaar schoot een Amerikaanse café-eigenaar op zijn Dell-laptop. De man was overduidelijk slachtoffer van wat in het jargon technology related anger (tra) wordt genoemd.

Dit incident staat bij Kroll Ontrack op de eerste plek. Verder worden incidenten gemeld zoals een laptop die van een brommer viel en daarna werd overreden door een truck. Ook hiervan wist Kroll de gegevens te redden, evenals van een pc die uit het raam werd geworpen en een laptop die in een bad terechtkwam.

Dergelijke voorvallen gebeuren volgens het bedrijf steeds vaker. De belangrijkste oorzaak van gegevensverlies is echter nog 'gewoon' technisch falen.

De meeste meldingen vinden overigens op maandag plaats, zo'n 20 procent meer dan gemiddeld. Kroll weet niet exact hoe dit komt. "Misschien is dit een gevolg van het werk dat in vrijdag in grote haast wordt afgemaakt. Of misschien wel omdat men zich maandag niet zo goed kan concentreren", aldus een woordvoerder tegenover BBC News.