De 28-jarige Nederlander Pieter Jan H. riskeert een gevangenisstraf van vijf jaar en een boete van honderdduizenden euro’s vanwege het verspreiden van Vlaamse televisieseries via het internet. De man heeft bij de Belgische politie inmiddels “gedeeltelijke bekentenissen” afgelegd, melden Belgische kranten.

Volgens de Belgische justitie is de man de spil in een grootscheepse inbreuk op de auteurswetgeving. De man zou van vrijwel elke Vlaamse televisieserie digitale kopieën in bezit hebben en deze delen via torrentsites. De Vlaamse justitie wil de betrokken torrentsites afsluiten voor Belgische internetgebruikers.

Twitteraccount deed man de das om

Het onderzoek zou al vanaf het begin van dit jaar lopen na een klacht van de Belgische omroepmaatschappijen SBS Belgium, VMMA en de VRT. De Nederlander gebruikte zijn Twitteraccount om kenbaar te maken dat hij nieuw materiaal had. Dat deed hem uiteindelijk de das om. De man zou een poging hebben gedaan om alle sporen uit te wissen, maar de Computer Crime Unit van onze zuiderburen wisten toch nog bewijs te achterhalen.

De man woont bij zijn ouders in Den Haag. Daar is de Belgische federale gerechtelijke politie binnengevallen met hun Nederlandse collega’s, meldt De Standaard. Zijn computer is in beslag genomen. De Belgen noemen de man nu al “De Piraat van de Lage Landen”.