De zoeksite was al enkele maanden geleden veroordeeld door de rechter, die alleen nog de hoogte van het boete moest vaststellen. De teller blijft nu steken op het bedrag van ruim 110 miljoen dollar (72 miljoen euro) voor het schenden van het auteursrecht op duizenden films en tv-shows, zo meldt de MPAA.

Hacker voor Hollywood

Het belangrijkste bewijs in deze rechtszaak werd geleverd door een hacker, die door 'Hollywood' was ingehuurd om vertrouwelijke bedrijfsgevens van TorrentSpy-beheerders te ontfutselen. Dat deed hij met succes, waarop TorrentSpy terugsloeg door de MPAA en de hacker aan te klagen wegens diefstal en computervredebreuk.

De hacker, Robert Anderson, kreeg later spijt van zijn daden en klapte tegenover Wired uit de school over z'n 'vuile hackwerk voor Hollywood'.

Maar de door Anderson verkregen bewijsstukken, door TorrentSpy uiteraard als onrechtmatig bestempeld, mochten van de rechter echter wel worden gebruikt. Het ging om onder meer een Excel-bestand met de inkomsten en uitgaven van Torrentspy in de eerste helft van 2005, lijsten met IP-adressen en andere vertrouwelijke informatie, een overzicht van Torrentspy-servers, rekeningen en bedrijfsadministratie.

Vernietiging van bewijs

De beheerders trachtte zelf kort na de aanklacht in 2006 naar eigen zeggen 'de privacy van haar gebruikers veilig te stellen' door ip-adressen en namen van het forum te wissen.

De rechter is daarover bepaald niet te spreken en oordeelt dat dit vernietiging van bewijs is. Mede daardoor valt de boete zo hoog uit, zo meldt Ars Technica. De rechter hanteert de hoogst mogelijk boete per inbreuk die de Amerikaanse Copyrightwet biedt: 30.000 dollar per keer. En dat 3.699 keer, zo meldt ook Wired.

Site definitief dicht

Ook is het de beheerders verboden hun activiteiten op de site voort te zetten. TorrentSpy gooide onlangs al 'zelfstandig' de handdoek in de ring en doekte de site op. Omdat de rechter vorig jaar had bevolen om bezoekersgedrag te monitoren en bewaren, was de privacy van haar gebruikers in gevaar, zo stelde de torrentsite. Dus namen de beheerders de ultieme privacymaatregel: het definitief sluiten van de site.