Dat stelt de bedenker van de Linux kernel. Torvalds: "Ze [Microsoft] zijn aangeklaagd wegens patentschending door anderen, maar ik denk niet [...] dat ze patenten over het algemeen gebruikten als wapen. Maar ze zijn gaarne bereid om alles in te zetten om angst, onzekerheid en twijfel te zaaien in de markt. En patenten zijn zoiets waarvan ze zeggen 'hé, komt dat goed uit, we kunnen dit als publicitair pressiemiddel gebruiken'."

Veroordeelde monopolist

Torvalds deed z'n uitspraken in een interview afgelopen najaar, dat onlangs pas op de site van de Linux Foundation is gepubliceerd, zo meldt LinuxWorld. "Nog een reden dat ik niet denk dat Microsoft serieus achter patenten aan zit is dat als veroordeelde monopolist op deze markt zou je eigenlijk geen concurrenten moeten aanklagen om patenten. Ik denk dat de meeste juristen zouden zeggen 'weet je, laten we dat vooral niet doen, dat klinkt als waanzin'", aldus Torvalds.

Microsoft roept al enige tijd dat Linux talloze patenten van Microsoft schendt en eist daarvoor vergoeding. "Linux maakt gebruik van onze technologie, wat wij willen is een gepaste compensatie voor onze innovaties", aldus Microsoft ceo Ballmer in november 2006.

Volgens Microsoft-juristen Brad Smith en Horacio Gutierrez schendt open-sourcesoftware, waaronder Linux, zeker 235 patenten die in het bezit zijn van Microsoft. Met de Linux-kernel alleen al worden 42 patenten geschonden, stelden beiden in mei 2006. Redmond is echter tot nog toe niet specifieker in gegaan op welke patenten precies worden geschonden.

Good cop, bad cop

Microsoft hanteert een 'good cop, bad cop' strategie van 'dreigen én knuffelen' om aanbieders van Linux-software er toe te bewegen een exclusieve licentiedeal met Redmond te sluiten. De patentclaims speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van de samenwerkingsovereenkomst die Microsoft sloot met Novell, maker van Suse Linux. Novell werd daarvoor dan ook gekapitteld door de one source-gemeenschap.

Een vergelijkbare deal tussen Microsoft en Red Hat wordt door de laatste tot nog toe afgewezen.