“Ik denk dat meerdere distributies niet alleen goed zijn, maar absoluut noodzakelijk”, verklaart Torvalds in een interview met DistroWatch. “We hebben honderden verschillende distro’s en veel daarvan zijn alleen voor nichemarkten. Dat is nodig, simpelweg omdat verschillende markten verschillende vereisten hebben en geen enkele distributie kan al die markten bestrijken.”

Meer eenheid

De programmeur, die ooit als leerzaam projectje Linux maakte, reageert hiermee op een beweging in de open source-gemeenschap die pleit voor meer eenheid. De inzet van mensen, middelen en technologie zou beter besteed zijn aan een enkele Linux-distributie dan aan de huidige wildgroei. Diverse distro’s hebben bijvoorbeeld eigen beheer- of update-mechanismes.

Jaren geleden heeft versplintering de Unix-markt  parten gespeeld. De diverse smaken van hardwareleveranciers waren daar de oorzaak van. Dat heeft een algehele marktoverheersing in de weg gestaan. Inmiddels zijn er van de vele Unix-varianten nog maar een handjevol grote over, namelijk die van leveranciers als IBM, HP en Sun Microsystems.

Gezonde concurrentie

Torvalds stelt dat onderlinge concurrentie gezond is voor Linux als geheel. “Mensen kunnen natuurlijk zeggen dat je geen meerdere distro’s nodig hebt voor eenzelfde markt, zoals de reguliere desktopmarkt. Maar je hebt ook daarbinnen verschillende aandachtsgebieden voor de diverse distributies.”

De Linux-schepper stelt dat de marktwerking er dan wel voor zorgt dat de belangrijkste aandachtsgebieden het winnen. “Je wilt ook dat er concurrentie is, dat houdt de spelers eerlijk en geeft de gebruikers keuzes.”

Toch kan de concurrentiestrijd tussen Linux-distributies wat te ver gaan, erkent Torvalds. “Het kan er wat te complex en rommelig uitzien, ja. Maar ik heb liever een systeem met meerdere partijen dan eentje met maar één speler. Zelfs als dat dan een stuk complexer is.”