Linux-vader Linus Torvalds baalt van het missen van die datum, die hij zo zorgvuldig had uitgekozen. De nieuwe kernel van Linux, versie 3.11, draagt de naam Linux for Workgroups. Daarmee verwijst Torvalds naar de bekende Windows-versie 3.11. Hij had ook het idee om de nieuwste kernel-versie voor Linux exact 20 jaar na die klassieke Windows-release uit te brengen. Dat plan is mislukt.

De datum waarnaar hij wilde verwijzen bij het uitbrengen van Linux 3.11 was 11 augustus 1993, de dag dat Microsoft Windows 3.11 uitbracht. Maar dat eerbetoon is geen realiteit geworden. “Helaas, de numerologie is niet bepaald uitgekomen, en hoewel het vandaag uitbrengen van de definitieve 3.11 [-release - red.] een prachtig toeval zou zijn geweest, mocht het niet zo zijn”, schrijft Torvalds op de Linux Kernel Mailing List.

'Niets bijzonders'

Wel is nu release candidate 5 van Linux 3.11 uitgekomen, vervolgt hij. “3.11-rc5 toont tekenen van kalmte, en is opmerkelijk kleiner dan de voorgaande rc’s, zowel in het aantal commits en in de grootte van de patches." Hij spreekt de hoop uit dat die verbeteringstrend geen uitzondering is.

In zijn verdere schrijven meldt Torvalds dat er geen echte uitschieters zijn bij deze vijfde release candidate. Hij noemt wel de verbeterde ondersteuning van dynamisch energiebeheer voor Radeon-videokaarten, maar die functies zijn default nog uitgeschakeld. Behalve dat zijn er diverse media fixes, architectuur-updates, enkele kleine updates voor het bestandssysteem. "Niets springt er echt uit”, aldus de Linux-maker.