Linus Torvalds, geestelijk vader van Linux, gelooft weliswaar heilig in de toekomst van zijn besturingssysteem, maar pleit ook voor realisme over het beperkte succes van de software.

In een nieuw interview met zijn werkgever, de Linux Foundation, bepleit Torvalds dat consumenten tevreden zijn: "Het heeft geen zin om iets anders te doen dan wat Windows doet, zelfs niet als wat jij doet beter is. Beter is slechter, als het anders is dan de huidige standaard."

Verandering is slecht

Volgens Torvalds is dit dan ook de reden dat Windows Vista tegen zoveel problemen aanloopt: "Het is niet zo dat Windows Vista slechter is dan Windows XP, het is gewoon anders, en dat maakt de gebruikers onrustig en gestrest. Desktops zijn het gebied waar gebruikers het minst goed tegen verandering kunnen. Daarom is het ook zo moeilijk om deze markt te betreden. Mensen zijn gewend aan wat ze op dit moment gebruiken en dat is voornamelijk Windows."

Verandering irriteert

De geestelijk vader van Linux is dan ook van mening dat, omdat de basis van een goede desktop is gelegd en ingeburgerd, een radicale verandering gebruikers alleen maar zal irriteren, in plaats van imponeren.

Dit verklaart volgens hem dan ook waarom recentelijke versies van Windows en OS X zich voornamelijk hebben gericht op een nieuw en strak uiterlijk in plaats van revolutionaire verbeteringen. Juist dit principe zou volgens Torvalds in het voordeel van Linux kunnen werken: "Op het gebied van desktops zijn mensen helemaal niet zo geïnteresseerd in nieuwe functies. Dat werkt in het voordeel van open source. Want op deze manier is het niet mogelijk voor één bedrijf om telkens de lat hoger te leggen ten koste van de concurrentie. De consument is blij met het huidige niveau, en hij hoeft niet altijd hoger."

Saaie servers

Linux is tegenwoordig vooral populair op servers, maar Torvalds blijkt nauwelijks geïnteresseerd in dat segment. "Ik ben altijd alleen maar geïnteresseerd geweest in Linux Desktop en in niets anders. De reden dat we in de servermarkt zijn gestapt is omdat deze veel eenvoudiger was om te betreden. Maar ik heb zelf nog nooit een Linux-server gedraaid en dat wil ik ook niet. Ik ben meer een desktop mens en dat is ook de reden dat ik ooit in Linux ben gedoken."