De release candidate voor Linux 3.11 is verschenen en de kernel heeft de naam ‘Linux for Workgroups’ meegekregen, verwijzend naar Windows 3.11. De vorige versies (vanaf 3.8) droegen de naam ‘Unicycling Gorilla’. Voor de gelegenheid van de nieuwe versie houdt Tux een Windows-vlag vast.

Volgens planning moet de kernel halverwege september uitkomen. De merge van verschillende lijnen code was volgens Torvalds kleiner dan verwacht. Deze keer ging hij dan ook niet op zijn karakteristieke wijze los op de hoeveelheid code die op het laatste moment wordt ingediend.

Verbeteringen in kernel

Intel Rapid Start Technology (IRST) wordt vanaf kernel 3.11 ondersteund. Met deze firmwaretoepassing komen systemen met Intel-chipset eventjes op uit de stand-bystand om op de slaapstand over te gaan. In het eerste scenario worden gegevens weggeschreven naar het RAM-geheugen, in het tweede geval worden data naar de SSD geschreven.

In de kernel zijn verder een hoop AMD-patches opgenomen, waardoor onder meer powermanagment van Radeon-videokaarten beter wordt ondersteund. Compressietool Zswap is ook opgenomen in de kernel en er zijn een hoop updates en bugfixes toegevoegd.