Toshiba heeft eigen hardware ontwikkeld die tot 64.000 videostreams van 40 Gbps (Gbit per seconde) aankan. Die streams worden rechtstreeks vanaf solid state drives (SSD) doorgestuurd naar IP-netwerken, zoals het internet. De zogeheten NPEngine zal niet los worden verkocht maar ingebouwd worden in dedicated servers van de Japanse fabrikant. Een enkel exemplaar van deze speciale hardware kan minimaal twee huidige videostreamingservers vervangen, stelt Toshiba.

Driekwart minder energiegebruik

Doordat er geen beroep wordt gedaan op de processor (cpu) en het interne geheugen kan de betreffende server tijdens het streamen van videocontent "gewoon" ander werk aan. Volgens Toshiba kan de NPEngine het energiegebruik met 77 procent verminderen. Dat percentage geldt als de hardware gebruikt wordt voor serverconstellaties die simultaan een miljoen videostreams leveren. De ruimte die nodig is voor de complete hardware is dan 77 procent minder.

De nieuwe hardware kan overweg met IPTV en http-streaming, waardoor er geen aanpassingen nodig zijn voor bestaande http-streaming applicaties. De NPEngine wordt door Toshiba gedemonstreerd op de NAB Show, het event van de National Association of Broadcasters, dat van 16 tot 19 april plaatsvindt in Las Vegas. De servers waarin Toshiba zijn engine gaat inbouwen, kosten normaal gesproken 62.000 tot 98.000 dollar.