Toshiba begint volgend jaar maart aan de massaproductie van brandstofcellen en wil voor het eind van 2009 een televisie in de schappen hebben liggen die draait op de krachtige Cell microprocessor.

De plannen zijn onderdeel van een prestigieus groeiplan dat een omzetstijging van 74 miljard dollar (in 2007) naar 96 miljard dollar moet opleveren. Het bedrijf wil de winst daarbij verhogen van 2 naar 5 miljard dollar.

12 procent groei per jaar

Toshiba is al enige jaren bezig met de ontwikkeling van de brandstofcellen en de Cell-chip. Verwacht wordt dat deze twee technologie├źn in de komende jaren belangrijke de groei van digitale producten en elektronische apparaten bij het bedrijf zullen stuwen. Toshiba heeft dan ook aangegeven te mikken op een jaarlijkse omzet- en winstgroei in de komende drie jaar.

Veel milieuvriendelijker

Brandstapcellen die op methanol werken produceren elektriciteit door een reactie tussen methanol, water en lucht. De enige bijproducten die hierdoor ontstaan zijn water en koolstofdioxide, waardoor de brandstofcellen veel milieuvriendelijker zijn dan traditionele batterijen. Daarnaast is een groot voordeel van deze zogenaamde direct methanol fuel cells dat ze binnen een paar seconden bijgevuld kunnen worden.

Eerste producten in 2009

Toshiba heeft, evenals vele concurrenten, in de afgelopen jaren een aantal prototypes van DMFC's laten zien, maar vooralsnog heeft het product de consument nog nooit weten te bereiken in voltooide staat. Hoewel het nog steeds zo kan zijn dat de productie van de DMFC's vertraging oploopt, heeft Toshiba wel duidelijk gemaakt dat het nu echt grote stappen wil nemen. De eerste producten worden voor maart 2009 verwacht.

Cell TV

De Cell TV was voor het eerst te zien als prototype tijdens de International Consumer Electronics Show in Las Vegas in januari dit jaar. De televisie gebruikt een krachtige chip waarmee zware grafische processen kunnen worden uitgevoerd. De chip is ontwikkeld door Toshiba, Sony en IBM. Op dit moment wordt de Cell al gebruikt in de PlayStation 3. In de tv zorgt de chip er onder andere voor dat het mogelijk is om standard-definition tv in real-time te upscalen naar HD-tv en is het mogelijk om verschillende videostreams tegelijkertijd weer te geven.

1.8 inch SSD

Naast deze ontwikkelingen werkt Toshiba, de grootste chipfabrikant in Japan, ook aan een nieuwe 1.8-inch solid-state disk (SSD) die gebruik maakt van multilevel NAND flash memory chips. Dergelijke chips zijn in staat om 2 bits aan gegevens op te slaan per cel, waarmee de opslagcapaciteit wordt verdubbeld. De eerste schijven dei gebruik maken van deze technologie zullen 128 GB aan gegevens kunnen opslaan.