NAND flashgeheugenchips worden gebruikt in bijvoorbeeld iPods en digitale camera's. Wegens een terugval in de vraag naar dit soort producten, en dus ook naar de chips, schrappen Toshiba en SanDisk een deel van de productie. De twee bedrijven werken samen op het gebied van flash-geheugenchips en delen een fabriek in het Japanse Yokkaichi.

Deze fabriek sluit zijn deuren gedurende de feestdagen om na 12 januari de productie met dertig procent te verminderen. In een persbericht op de website van Sandisk staat dat de productie op dat peil zal blijven zolang de vraag en de huidige markt niet veranderen.

Deuren sluiten

Toshiba wil ook andere fabrieken de komende dagen dicht houden om te besparen op de kosten. Een productiefaciliteit in Oita waar LSI chips van de band rollen, wordt voor een periode van 22 dagen gesloten. Een andere fabriek in Kitakyushu sluit de deuren voor 25 dagen.

Het Japanse Toshiba is de op èèn na grootste producent van NAND flashgeheugenchips, achter het Zuid-Koreaanse Samsung.

Zware klappen

Begin dit jaar begon Toshiba met het verlagen van de prijzen van de geheugenchips om de vraag omhoog te krijgen. Maar de halfgeleidermarkt heeft zware klappen te verduren gekregen door de kredietcrisis. In december voorspelde een analist van iSuppli dat de verkoop van chips dit jaar twee procent minder zou zijn in vergelijking met vorig jaar vanwege de verminderde vraag naar elektronica. Ook zou de markt in 2009 niet veel verbetering gaat tonen voor producenten zoals Toshiba.