Elektronicafabrikant Toshiba, aanvoerder van het HD-dvd kamp, zal binnen enkele weken de witte vlag hijsen in de formatenstrijd om de volgende generatie dvd's. Dat meldt The Hollywood Reporter (THR) op basis van 'betrouwbare bronnen'.

Officieel wil het Japanse concern er nog niets van weten. "Gebaseerd op de technologische vooruitgang, blijven we geloven dat HD-dvd het beste format is voor consumenten", aldus een woordvoerster van Toshiba Amerika.

Toch hint ook de zegsvrouw van Toshiba op dat er 'iets dat in de lucht hangt', schrijft THR. "Gezien de marktontwikkelingen van de afgelopen maanden zal Toshiba de marktpenetratie en de meerwaarde voor consumenten blijven bestuderen, zeker in het licht van onze recentelijke korting op alle HD-dvd spelers."

Stuiptrekkingen

De weegschaal slaat al maanden steeds verder door in het voordeel van het rivaliserende Blu-Ray formaat. Tot overmaat van ramp liep begin januari 2008 één van de grootste Hollywood filmstudio's, Warner Bros, over naar het Blu-Ray kamp. En wellicht volgt ook nog Paramount dat voorbeeld.

In reactie daarop maakte Toshiba half januari bekend de prijzen van haar HD-dvd spelers te halveren, in een uiterste poging het tij te keren. Volgens Gartner zijn dergelijke kortingen echter eerder symptomatisch voor stuiptrekkingen dan voor een nieuw offensief.

De verkoopcijfers van HD-dvd kelderen niet alleen in Amerika steeds verder. Gisteren werd ook bekend dat Blu-Ray in Nederland het afgelopen jaar al een marktaandeel had van 81 procent ten opzichte van 19% HD-dvd.