Toshiba demonstreert op de Ceatec expositie in China een mobiel toestel dat op een Direct Methanol Fuel Cell (DMFC) loopt. DMFC is een batterij die electriciteit genereert uit een reactie tussen ethanol, water en lucht. Een woordvoerder van Toshiba laat weten dat het toestel met behulp van de DMFC ongeveer zes uur gesprekstijd ondersteunt. Een standaard batterij haalt gemiddeld drie tot vier uur.

Verschijningsdatum onbekend

Ook al is dit niet de eerste keer dat Toshiba een mobiel toestel toont met DMFC, toch is de verwachting dat deze techniek niet snel beschikbaar komt voor consumenten. Een medewerker van Toshiba deelt mee dat de eerste mobiele telefoons met DMFC niet eerder dan volgend jaar zullen verschijnen. Een exacte datum is nog niet bekend. Vorig jaar toonde Toshiba nog een Gigabeat muziekspeler die op een DMFC werkte in plaats van een conventionele batterij. In 2005 stelde Toshiba het eerste mobiele toestel met DMFC tentoon, maar dit nieuwe toestel is aanzienlijk kleiner dan deze versie.

Super Charge Ion Battery

Naast de mobiele telefoon met DMFC heeft Toshiba ook een laptop gedemonstreerd die loopt op een Super Charge Ion Batterij (SCiB). Een SCiB kan binnen 10 minuten opgeladen worden tot 90% van zijn capaciteit. Bovendien heeft een SCiB een langere levensduur en kan deze vaker worden opgeladen dan een normale liithium-ion batterij. Daarnaast bestaat er bij een SCiB niet het risico dat deze ontploft wanneer hij wordt geplet, wat bij litiuhm batterijen wel het geval is. Reden hiervoor is dat SCiB batterijen gemaakt worden van een lichter materiaal dat weerstand kan bieden tegen hogere temperaturen. Ze zijn ontworpen om bescherming te bieden kortsluitingen of oververhitting. Standaard lithium-ion batterijen kunnen ongeveer 500 keer worden opgeladen, maar voor SCiB batterijen ligt dit tussen de 5.000 en 6.000 keer.

Vorig jaar zijn de eerste SCiB batterijen geïntroduceerd, waarbij de eerste versies gebruikt werden voor industriële toepassingen. Toshiba gaat de SCiB batterijen ook leveren aan de Cannondale Sports Group om gebruikt te worden in de Schwinn Tailwind, een electrische fiets die begin 2009 uitkomt in de Verenigde Staten en Europa