Toshiba heeft de Cell chip samen met Sony en IBM ontwikkeld ontwikkeld en vormt het hart van de PlayStation 3 spelcomputer. De chip is ontworpen om multimediale handelingen uit te voeren waar veel processorkracht voor nodig is. Om deze handelingen te kunnen verwerken heeft iedere chip een Power PC core aan boord en acht co-processors.

Herfst 2009

Toshiba en Sony maken al jaren plannen om de chip in andere consumentenelektronica te plaatsen dan de PS3. De ontwikkelplannen voor een televisie werden afgelopen januari al onthuld, maar een lanceerdatum ontbrak nog altijd.

Nobuhiro Kato, manager van Toshiba's embedded system core technology development-afdeling doorbrak deze week op de IFA in Berlijn de stilte: "De Cell TV zal in de herfst van 2009 worden uitgebracht op de Japanse markt. De Europese markt zal daarna zo snel mogelijk volgen. De Verenigde Staten staat ook op de planning, maar een lanceerdatum is daarvoor nog niet vastgesteld."

Mogelijkheden

Tijdens een IFA-demonstratie toonde Kato dat de televisie in staat is om een high definition programma te tonen, de content daarvan te analyseren, en op te delen in verschillende hoofdstukken. Deze hoofdstukken kunnen dan tegelijkertijd in één scherm worden afgespeeld. Consumenten moeten dan eenvoudiger door kanalen kunnen navigeren. De Cell chip decodeert daarbij tot vijf HD-streams. In eerdere demonstraties was al getoond hoe de Cell chip gewone video kan converteren naar HD-video en dat de televisie in staat is om 48 standard definition streams tegelijkertijd te tonen.

Nieuwe toepassingen

Het is nog niet zeker dat alle bovengenoemde functies daadwerkelijk in de eerste Cell TV zullen zitten, maar Kato heeft laten weten dat Toshiba van plan is om in ieder geval veel nieuwe toepassingen voor de mogelijkheden van de chip te willen bedenken.

Bekijk ook de bijbehorende video over de Cell televisie