Computerproducent Toshiba is één van de tien grootste bedrijven in Japan, waar de gefantaseerde boekhouding een rel veroorzaakt heeft. Al sinds 2008 zouden winsten verzonnen zijn, systematisch en met opzet voor een bedrag van circa 1,1 miljard euro, meldt Financial Times. Een externe commissie van advocaten en accountants bevestigt de grootschalige fraude, waarvan de top van het bedrijf op de hoogte was.

Drie generaties CEO's de deur uit

Na het doorvoeren van de winstcorrectie beginnen de koppen te rollen in de Toshiba-top. Nadat eerder adviseur en oud-CEO Nishida en vice-voorzitter en eveneens oud-CEO Sasaki mochten vertrekken, trekt nu ook huidige hoogste baas Tanaka zijn conclusies. Ook de Raad van Bestuur wordt bijna volledig vervangen.

Stuitend is dat het externe fraudeonderzoek een bijna drie keer zo hoog bedrag aan verzonnen winst ontdekte dan Toshiba zelf had verwacht. Dit terwijl het onderzoek duidelijk maakt dat juist de bedrijfstop de druk opvoerde op lagere managers om omzetcijfers te verfraaien.

Met het puinruimen hoopt Toshiba voor een ommekeer te zorgen. Aandelen van het techbedrijf zijn sinds de onthullingen met 26 procent gedaald.