De elektronicagigant is er naar eigen zeggen in geslaagd de capaciteit van hd-dvd-schijven met 50 procent te vergroten. Hiermee komt de maximale capaciteit op 45 GB. Dit is maar een fractie minder dan de 50 GB waartoe blu-ray-schijven in staat zijn. Blu-ray en hd-dvd strijden om aangemerkt te worden als dé opvolger van de huidige dvd.

Om de capaciteit op te pompen heeft Toshiba een extra derde laag toegevoegd. Een laag is goed voor 15 GB aan data. Het bedrijf heeft nog een ander prototype aangekondigd. Dit bestaat uit twee lagen dvd met twee lagen hd-dvd. Dit schijfje kan afgespeeld worden in zowel hd-dvd-spelers als in conventionele dvd-spelers.

Toshiba is niet het enige bedrijf dat stoeit met nieuwe opslagstandaarden. Onlangs nog kondigde de Japanse fabrikant JVC een prototype aan van een read-only-schijfje dat data kan bevatten in zowel het bestaande dvd-formaat als in het nieuwe blu-ray-formaat.

Philips ondersteunt samen met onder meer Sony, Hewlett-Packard en Dell de blu-ray-technologie. In het andere kamp zitten Memory-Tech, Toshiba, NEC en Sanyo, gesteund door Hollywood. Hd-dvd is volgens de grote filmstudio's goedkoper, eenvoudiger en zal daardoor sneller op de markt verschijnen.