Volgens Nishida heeft Toshiba zorgvuldig afgewogen wat de langetermijngevolgen zouden zijn van een voortzetting van de strijd der formaten. "Daarbij concludeerden wij dat een spoedig besluit het beste was voor de marktontwikkeling". Dat bericht Reuters.

Ondersteuning

Eind volgende maand zal Toshiba definitief stoppen met de levering van HD-dvd-apparatuur aan winkels. Eigenaren van HD-dvd-producten kunnen wel ondersteuning van de Japanse elektronicaproducent blijven verwachten.

Onrust

De verklaring van Toshiba volgt op een week vol onrust. Vrijdag ontkende het bedrijf nog dat het HD-dvd zou opgeven. Maar het was een verloren strijd geworden nadat filmmaatschappij Warner Bros en de grote Amerikaanse winkelketens Wal-Mart en Best Buy en online videoverhuurbedrijf Netflix waren overgelopen naar het concurrerende Blu-ray formaat.

Samenwerken

Toshiba begon met de verkoop van HD-dvd-spelers in maart 2006. Wereldwijd heeft het bedrijf 1 miljoen spelers en recorders verkocht, inclusief die voor de spelcomputer XBox 360. Volgens analisten zou Toshiba nu het beste kunnen gaan samenwerken met Samsung of met voormalig aartsvijand Sony om Blu-ray producten te maken.